Mammoetboom

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Mammoetboom of reuzensequoia
Sequoiadendron giganteum

Newforestgiant.JPG

Bedreigd
Leefgebied Californië, VS
Leefomgeving Mediterraan klimaat, granieten of losse ondergronden
Behoort tot de Coniferen, Cipresfamilie, Sequoiafamilie

Sequoiadendron giganteum levila.png

Portaal Portal.svg Biologie

De mammoetboom of reuzensequoia is een soort boom uit de cipresfamilie. Ze zijn bekend omdat ze de grootste bomen ter wereld zijn, gemeten in hun inhoud. De kustmammoetboom, een andere boom uit de sequoiafamilie, is wel hoger, maar heeft ook een dunnere stam. De hoogste mammoetboom, die General Sherman (naar William T. Sherman) wordt genoemd, is 83,8 meter hoog. De omtrek van de stam van de mammoetbomen is ook groot: tot wel 35 meter in omtrek. Ze worden behalve groot ook heel oud, soms wel duizenden jaren.

De mammoetboom is behalve voor zijn immense grootte ook herkenbaar voor zijn zachte, dikke en rode schors en zijn erg dunne en hoge kroon. De vruchten van de mammoetboom zien eruit als dennenappels. De mammoetboom heeft bosbranden nodig om te kunnen verspreiden, vaak raken ze daardoor niet erg beschadigd wegens hun dikke schors en hoge kroon. Soms, als een bosbrand heel hevig is, kan een bosbrand echter wel een mammoetboom doden. Een van de belangrijkste reden dat de mammoetboom bedreigd wordt, is doordat mensen bosbranden snel blussen.

Verspreiding

Door mensen wordt de mammoetboom ook wel eens meegenomen om buiten Californië in tuinen geplant te worden. Ze zijn daardoor ook in Nederland en België te vinden. In het wild komen ze echter alleen in Californië voor. In Europa worden mammoetbomen lang niet zo groot als in Californië; ze worden in Europa niet vaak hoger dan 50 meter. Tot de laatste ijstijd, echter, kwam de mammoetboom wel van nature in Europa en de rest van Noord-Amerika voor. Tegenwoordig zijn er helaas nauwelijks nog mammoetbomen over en worden ze bedreigd, vooral door droogte en klimaatverandering.

Galerij

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Mammoetboom&oldid=779127"