Trein: verschil tussen versies

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
k (op het station, langs het perron)
Regel 16: Regel 16:
 
Afbeelding:Trein_022.jpg|Een bovenleiding
 
Afbeelding:Trein_022.jpg|Een bovenleiding
 
Afbeelding:Trein_023.jpg|Een trein maakt contact met de bovenleiding
 
Afbeelding:Trein_023.jpg|Een trein maakt contact met de bovenleiding
File:Veendam Arriva 1.jpg|Een dieseltrein staat klaar langs het station
+
File:Veendam Arriva 1.jpg|Een dieseltrein staat klaar langs het perron
 
</gallery>
 
</gallery>
   

Versie van 27 jun 2014 19:46

Under construction icon-red.svg Werk in uitvoering!
Aan dit artikel wordt de komende uren of dagen nog gewerkt.
Belangrijk: Laat dit sjabloon niet langer staan dan nodig is, anders ontmoedig je anderen om het artikel te verbeteren.
De maximale houdbaarheid van dit sjabloon is twee weken na de laatste bewerking aan het artikel.
Kijk in de geschiedenis of je het artikel kunt bewerken zonder een bewerkingsconflict te veroorzaken.
Under construction icon-red.svg
Dit artikel is nog niet af.
Het nieuwste type trein van NS

Een trein is een voertuig dat bestaat uit meerdere wagens achter elkaar en meestal op het spoor rijdt.

Soorten treinen

Bestand:Sprinter Lighttrain IJzeren.jpg
Een nieuwe Sprinter van NS

In Nederland rijden verschillende soorten treinen. De meesten hiervan zijn Sprinters en Intercity's en worden door de NS gereden. Vroeger werd een Sprinter ook wel stoptrein genoemd. Zoals de naam al zegt, stopt de Sprinter op alle stations waar hij langskomt. De stoptrein wordt tegenwoordig Sprinter genoemd vanwege de nieuwe Sprinter waarmee NS rijdt. Deze kan heel snel optrekken. Een Intercity slaat de meeste stations over en is daarom ook sneller op zijn eindbestemming. Vaak rijdt hij ook andere routes dan de Sprinters. De kleinere spoorwegmaatschappijen, zoals Arriva, kennen deze namen niet. Zij gebruiken de namen stop- en sneltrein. De stoptrein is eigenlijk hetzelfde als de Sprinter, en de sneltrein hetzelfde als een Intercity.

Elektrische treinen

De NS (Nederlandse Spoorwegen) rijdt voornamelijk met elektrische treinen. De treinen krijgen stroom van de bovenleidingen. Dat zijn de draden die je vaak boven het spoor ziet hangen.

In Nederland rijden ook nog een aantal dieseltreinen. Dieseltreinen rijden niet op elektriciteit, maar op dieselolie. Deze treinen rijden vooral op sporen zonder bovenleiding, maar ze kunnen natuurlijk ook op sporen rijden waar wel een bovenleiding is. In Groningen en Friesland wordt er ook voornamelijk met dieseltreinen gereden.

Het spoor

Animatie van een wissel

Het spoor bestaat uit lange staven die gemaakt zijn van staal, de rails. Daaronder liggen bielzen. Dit zijn grote balken waaraan de rails zijn vastgeschroefd. Zo blijven ze op de juiste afstand van elkaar liggen. Vroeger werden alle bielzen gemaakt van hout, maar tegenwoordig worden bielzen van beton gemaakt. Tussen en onder de bielzen ligt een dikke laag stenen. Die zorgt ervoor dat het spoor op zijn plek blijft liggen, zodat het spoor niet verschuift onder het enorme gewicht van een trein. Soms moet een trein van het ene spoor naar het andere spoor. Dan maakt de trein gebruik van wissels. Dit zijn stukken rails met een beweegbare staaf erin. Door deze te bewegen kan een trein van spoor wisselen.

Spoorwegovergang

Op de plekken waar het spoor en wegen elkaar kruizen, liggen spoorwegovergangen. Bij een spoorwegovergang moet je goed opletten. Als de rode lichten beginnen te knipperen, de bel rinkelt gaan de spoorbomen dicht. De trein komt eraan. Je moet blijven wachten totdat de rode lichten gedoofd zijn. Er kan nog een trein komen. Vooral bij spoorwegovergangen met een dubbel spoor kunnen er meerdere treinen achter elkaar komen. Je kunt snel zien of er enkel spoort ligt of dubbel spoor aan de kruizen bij de spoorwegovergang. Deze kruizen heten Andreaskruizen. Een Andreaskruis betekent enkel spoor. Een dubbel Andreaskruis betekent dat er meer dan een spoor ligt.

Spoorwegmaatschappijen

Er zijn in Nederland verschillende bedrijven die treinen laten rijden. Het bekendste bedrijf is de NS (Nederlandse Spoorwegen). In het noorden van Nederland laat Arriva de treinen rijden. In De Achterhoek doet het bedrijf Syntus dit. Tussen Almelo en Mariënberg rijdt het bedrijf Connexxion. Connexxion rijdt ook tussen Amersfoort en Ede-Wageningen. In Limburg vind je ook een lijn met een trein naar Aken in Duitsland(Aachen). De trein heeft de naam Euregiobahn. Ook het bedrijf Veolia heeft treinen.

Het station

De trein stopt bij een station. Je hebt kleine stationnetjes waar maar één spoorlijn ligt. Je hebt ook grote stations. Op de grote stations vind je bijvoorbeeld winkels. Om er voor te zorgen dat treinreizigers de juiste trein nemen zijn er borden die hen de weg wijzen. Als je op het station komt zijn er een aantal regels waaraan je je moet houden. Zo mag je niet overal roken. Er zijn rookzones waar dat wel mag. De sigarettenpeuken moeten in een rookzuil. Op veel stations vind je ook monumenten waarmee mensen van de spoorwegen worden herdacht die zijn omgekomen in de Tweede Wereldoorlog.

Als je vragen hebt kun je op sommige stations gebruik maken van een informatiezuil. In deze zuil zit een computer waarop je informatie op kunt zoeken. Je kunt ook gebruik maken van de informatiebalie. Daar zit iemand van de spoorwegen achter die je vragen beantwoordt.

Een groot perron is verdeeld in een aantal stukken. Zo bestaat dit perron uit een A-deel en een B-deel. Je moet opletten of je trein van het A-deel of B-deel vertrekt.

In de trein

In de trein moet je je ook netjes aan de regels houden. Je kunt soms met vier mensen bij elkaar zitten. Dat heet een vis-à-vis.

Kaartjes

Als je met de trein reist moet je een kaartje kopen. Je kunt verschillende soorten kaartjes kopen. Een enkeltje koop je als je tussen twee plaatsen wilt reizen. Een retourtje koop je als je tussen twee plaatsen heen en weer wilt reizen. Je kunt ook een abonnement nemen op de trein. Er zijn verschillende soorten abonnementen. Je kunt een abonnementskaart kopen waarmee je korting krijgt op een treinreis. Dit noem je een kortingskaart. Een maandkaart of een jaartrajectkaart koop je als je vaak dezelfde reis tussen twee plaatsen moet maken. Je kunt ook een OV-jaarkaart kopen. Hiermee kun je door heel Nederland reizen. Als je studeert heb je een OV-jaarkaart voor het weekend of voor de week (maandag tot en met vrijdag).

Er zijn ook kaarten waarmee je door de andere landen van Europa kunt reizen. Bijvoorbeeld Interrailkaart.

Stations in Nederland

Hieronder vind je een overzicht van een aantal stations in Nederland.

Afbeeldingen

Externe link


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Trein&oldid=342934"