Subtropisch klimaat
Het subtropisch klimaat of semi-tropisch klimaat is het klimaat dat direct ten noorden en ten zuiden van de tropische klimaatzone ligt. Het worden ook wel de subtropen genoemd. Men noemt het ook de subtropische zone.
De subtropen zijn twee stroken (gordels) op aarde die ongeveer tussen 23.5 en 40° noorderbreedte en 23.5 - 40° zuiderbreedte liggen (geel op het kaartje). Subtropische gebieden hebben een typische tropische zomer, maar een niet-tropische winter. Het zijn dus twee overgangsstroken naast die van de tropische zone die rond de evenaar liggen.
Je hebt verschillende vormen van subtropen, namelijk droge, winternatte, zomernatte en altijdnatte subtropen.
De naam subtropen geeft al iets aan zoiets van 'halve' of 'bijna' tropen. De gebieden worden dan ook tot het gematigd klimaat gerekend.
Zomers liggen de temperaturen er gemiddeld boven de 22°C en 's winters tussen de -3 en 18°C. De weersomstamdigheden in deze grote gebieden zijn nogal verschillend, wat vooral te maken heeft van de ligging van het land ten opzichte van de oceaan en hoe de zogeheten warmte- en koudestromen lopen in die oceanen. Want die stromen hebben een sterke invloed op het klimaat. Een stuk land kan dus in dezelfde zone liggen, maar naast dat stuk land kun je een andere warmte- of koudestroom hebben liggen waardoor je een ander klimaat krijgt. Het ene stuk land is juist heel droog, terwijl het andere juist heel vochtig is. Sommige gebieden in de subtropen kunnen in de zomer en herfst veel last hebben van cyclonen.
Gebieden en steden in het subtropisch klimaat
Enkele voorbeelden
Noordelijke subtropische zone:
- Santa Maria (Azoren)
- Hanoi
- Santa Cruz de la Sierra
- Middellandse zee gebied
- Kyushu
- Rafflesia
- Ferro (Canarische Eilanden)
- Algerije
- Auckland
- Pennsylvania
- West Virginia
- Alabama
- Zuid China
Zuidelijke subtropische zone:
- Argentinië
- Chili
- Zuid-Afrika
- Zuidelijk Australië
- Kaaimaneilanden