Rafflesia

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Rafflesia
[[Wetenschappelijke naam|]]

A blooming Raflesia arnoldi.jpg

Leefgebied Zuidoost-Azië
Leefomgeving bossen
Behoort tot de Rafflesiafamilie (Rafflesiaceae), Malpighiales
Portaal Portal.svg Biologie

De Rafflesia is een bloem. Zeer waarschijnlijk dan. Want het is nog niet helemaal zeker. Maar als het een bloem is het wel de grootste van de wereld. Hij is wel 1.1 meter breed. En weegt 10 kilo. Hij heef ook een verschrikkelijke geur. De bloem, en het geslacht, werd later vernoemd naar Stamford Raffles, de leider van de expeditie en de stichter van de Britse kolonie Singapore. De plant heeft geen stengels, bladeren of wortels.

De woonplaats van de Rafflesia

De rafflesia woont in het regenwoud van Zuid-Amerika en Zuidoost-Azië. Het leefgebied van de rafflesia is een subtropisch klimaat. Subtropisch betekent dat het een half tropisch klimaat is. In de tropen is het warm en vochtig. Dat is het perfecte klimaat voor de rafflesia. De rafflesia kan je ook in Suriname aantreffen. Bij de Amazone is de kans het groots maar niet in de grootte van 1.10 m. De soort rafflesia van 1.10 m is maar zelden te vinden. Door het kappen van het bos verdwijnt er een groot stuk van het leefgebied.

Bedreiging

De rafflesia is een bedreigde planten soort. Dat komt door de vernieling van het Amazone regenwoud. Het amazone regenwoud wordt in grootte delen gekapt. Een vijfde (20%) van het Amazone regenwoud is inmiddels weg. Dus die tachtig procent moet nog blijven. Het Wereld Natuurfonds WNF tracht zowel het regenwoud als de Rafflesia te beschermen.

Soorten rafflesia’s

Er zijn in verschillende soorten en maten. Er zijn rafflesia’s van 20 cm en 120cm. De grootte van de plant hangt af van de leeftijd. Bijvoorbeeld een plant van 20 cm wordt minder oud dan een plant van 70 cm. Zelfs de kleinste soort, rafflesia manilla heeft bloemen met een breede van 20 cm. Er zijn 26 soorten rafflesia’s. Elke plant heeft zijn eigen soort stippen. Men weet nog niet of het dan verschillende soorten zijn net als het lieveheersbeestje.

De familie van de rafflesia

De Rafflesia behoort tot de orde van de Malpighiales. Daar behoort ook de Testrtigma bij. Dat is een soort klimop. De Testrtigma groeit niet in Nederland maar in Australië en Azië. Deze soort is weer familie van de druif. De druiven zijn wel in Nederland te vinden.

De geur

De geur maakt deel uit van zijn naam en de hele soort. Het stinkt namelijk naar rottend vlees. Daarom worden ze ook wel aasbloemen genoemd. Vandaar rafflesia. Het stinkt naar rottend vlees en het trekt daarmee vliegen aan. De vliegen gaan er op zitten en zuigen er een beetje aan en gaan weer weg. Een andere geur van een andere rafflesia trekt diezelfde vlieg met stuifmeel van de andere rafflesia. Hij gaat ook hier erop zitten en met het stuifmeel van de andere rafflesia bevrucht de ene rafflesia de andere zodat er nieuwe rafflesia’s kunnen komen.

De ontdekking van de rafflesia

Wie hem ontdekt heeft zijn natuurlijk de mensen die daar wonen. Maar de mensen die daar wonen hebben de rafflesia niet rafflesia genoemd. Dat hebben de stad bewoners gedaan die er gingen wandelen. De rafflesia is een nog vrij nieuwe ontdekte plant. Er is nog niet veel bekend over.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Rafflesia&oldid=780767"