Yuga

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Er is geschreven dat Kalkin (een incarnatie van de god Krishna) verschijnt om de kali yuga te beëindigen

Yuga's zijn volgens het hindoeïsme de vier tijdperken waarin de evolutie van het leven verdeeld is.

Tijdperk 1. Satya yuga

Tijdens dit tijdperk wordt de mens geregeerd door de goden, houdt iedereen zich aan de regels en wordt er geen onderscheid gemaakt tussen mensen. Dit tijdperk wordt ook wel het gouden tijdperk genoemd.

Tijdperk 2. Treta yuga

Tijdens dit tijdperk wordt mentale kracht verenigd, zijn mensen aan de macht (in plaats van de goden) en door uitvindingen vervaagd de illusie van tijd (want tijd zou een illusie zijn). Dit tijdperk wordt ook wel het zilveren tijdperk genoemd.

Tijdperk 3. Dwapara yuga

Tijdens dit tijdperk ontwikkelt de wetenschap en is de wetenschap op zijn best. De mensheid ervaart het spirituele gebied van rationele keuzes. Ook worden er steeds nieuwe uitvindingen gedaan, vooral uitvindingen die de illusie van afstand (tussen mensen en voorwerpen) wegnemen. De macht is voornamelijk in handen van vrouwen. Dit tijdperk wordt ook wel het koperen tijdperk genoemd.

Tijdperk 4. Kali yuga

Tijdens dit tijdperk is de mensheid het verst van de goddelijke periode (satya yuga) verwijderd. De meeste mensen zijn zich alleen maar bewust van de fysieke gebieden van het leven. Mensen zijn dan heel erg materialistisch en dus veel bezig met geld en spullen. Ook zijn mensen egoïstisch. Dit tijdperk wordt ook wel het duistere tijdperk genoemd.

Huidige tijdperk

Volgens de meeste hindoes bevindt de Aarde zich momenteel in het vierde tijdperk (kali yuga) en wordt deze gevolgd door de eerste periode van de cyclus (satya yuga). Anderen zeggen echter dat de Aarde aan het begin staat van het derde tijdperk (dwapara yuga). In plaats van een cyclus (1, 2, 3, 4 en dan weer 1, 2, 3, 4, enzovoorts) worden de tijdperken dan in omgekeerde volgorde doorlopen (1, 2, 3, 4 en dan 3, 2, 1 en dan weer 2, 3, 4, enzovoorts).

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Yuga&oldid=753098"