Verbeter WikiKids vandaag nog!
Van 27 maart t/m 30 april staat WikiKids in teken van Wikiproject:IT! Doe jij ook mee? Schrijf je hier in!

Wikikids:Verwijderd

Uit Wikikids
(Doorverwezen vanaf WK:V)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Een moderator heeft de mogelijkheid om een pagina op WikiKids te verwijderen. Wanneer een pagina verwijderd is verschijnt er een rode balk met daarin meer informatie (zie de afbeelding rechts). Hierin staat de naam van de moderator die pagina verwijderd heeft en de reden. Als je de reden niet snapt kun je op "wat betekend dit?" klikken. Je komt dan op deze pagina uit. Ook kan het zijn dat je een bericht op je overlegpagina hebt gekregen. Hieronder staan de redenen waarom een pagina verwijderd kan zijn extra uitgelegd. Heb je de tekst gelezen maar is er nog iets onduidelijk? Neem dan contact op met de moderator die de pagina verwijderd heeft door op "overleg" te klikken of stel een vraag in de Boomhut.

De melding die je ziet wanneer een pagina verwijderd is.

Cyberpesten

Iemand pesten door op WikiKids vervelende of beledigende opmerkingen over diegene te maken noemen we cyberpesten. Dit is ten strengste verboden en hier treden we dan ook heel erg streng tegenop. Pagina's met namen van klasgenootjes en daarbij nare of beledigende opmerkingen zullen we altijd verwijderen. Als jij deze teksten op WikiKids hebt gezet zul je voor langere tijd geblokkeerd worden. Zit je op school? Dan zullen we altijd contact opnemen met je leerkracht.

Geklieder of ander vandalisme

Wanneer je gekke woorden, zomaar wat letters, smileys of wikicode hebt toegevoegd aan een artikel dan noemen we dit kliederen. Kliederen is niet erg, als je dat doet om te leren werken met WikiKids. We willen je alleen wel vragen om dit de volgende keer in de WikiKids:Zandbak te doen. Op deze pagina mag je oefenen en kliederen, zolang je maar netjes blijft. Wil je daarom vanaf nu de zandbak gebruiken? Ga je door met dit kliederen of doe je dat bewust dan noemen we dat vandalisme. Vandalisme betekend het beschadigen van, in dit geval, WikiKids. Dat verwijderen moderators altijd en je zult daarvoor ook geblokkeerd worden.

Kopie van Wikipedia of een andere website

Het is helaas niet toegestaan om (grote) stukken tekst te kopiëren van Wikipedia of van andere websites. De teksten van Wikipedia bevatten vaak moeilijke woorden. Dat willen we op WikiKids juist voorkomen. Wanneer je tekst letterlijk kopieert en plakt dan zullen we dat altijd verwijderen. Je mag tekst van Wikipedia of andere websites wel gebruiken als geheugensteuntje. TIP: Lees de tekst en probeer daarna in eigen woorden op te schrijven wat je hebt onthouden. Dat mag wel!

Leeg(gehaald)

Een lege of leeggehaalde pagina bevat geen tekst en is helemaal leeg. Aan pagina's zonder tekst hebben we niet zoveel dus zullen we die altijd verwijderen. Ben je aan het werk aan een pagina? Zet dan {{werk}} neer zodat moderators kunnen zien dat je met de pagina aan te slag gaat. Wanneer je dit sjabloon plaatst zullen de moderators je pagina niet zo snel verwijderen.

Niet (meer) in gebruik

De pagina of afbeelding die je probeert te bekijken is niet meer in gebruik. De informatie die er op stond was verouderd of onjuist. De pagina is daarom verwijderd door een moderator. Het is dus niet erg dat je de pagina of afbeelding niet meer kunt zien, want de informatie die er op stond klopte waarschijnlijk niet meer.

Niet encyclopedisch

Niet encyclopedisch is een moeilijk woord voor niet geschikt voor op WikiKids. WikiKids is een online encyclopedie waarin we veel verschillende onderwerpen uitleggen. Het is soms lastig om te bepalen welke onderwerpen we wel en welke onderwerpen we niet uitleggen. Er kan pas over een onderwerp geschreven worden zodra het geschikt is voor WikiKids. Het onderwerp is dan wél encyclopedisch. Maar wanneer is een onderwerp nou precies encyclopedisch? Dat is een klein beetje ingewikkeld, maar wanneer veel mensen het onderwerp kennen dan is het wél geschikt voor op WikiKids. Met veel mensen bedoelen we echt veel mensen, dus meer dan duizenden mensen. Een bekend persoon die op TV is geweest bijvoorbeeld. Of iets wat we in het dagelijks leven allemaal doen, kopen, kijken of gebruiken.

Regels voor YouTube en Instagram

Tegenwoordig zijn accounts op YouTube en Instagram erg populair. Veel mensen beginnen een eigen YouTube kanaal en hebben al snel een aantal volgers. Maar niet iedereen met een YouTube kanaal of Instagram account kan zomaar een artikel op WikiKids krijgen. We hebben daar een regel voor gemaakt. Een Nederlandstalige YouTuber moet minimaal 100.000 abonnees hebben en een niet-Nederlandstalige YouTuber moet minimaal 1.000.000 abonnees hebben. Voor Instagram geldt dat een account 1.000.000 volgers moet hebben tenzij de persoon ook bekend is zijn van televisie, films of muziek. Meer informatie hierover lees je op Wikikids:Richtlijnen voor Instagram en Youtube.

Onjuist gebruik van de gebruikers- of overlegpagina

Je gebruikerspagina kan je informatie over jezelf neerzetten. Daarover kun je meer lezen op WikiKids:Gebruikerspagina. Een overlegpagina is bedoeld om te overleggen met andere gebruikers. Gebruik je je gebruikers- of overlegpagina niet waarvoor deze bedoeld zijn dan zal een moderator deze pagina verwijderen.

Op aanvraag van de auteur

Wanneer je deze reden ziet dan is de pagina verwijderd op verzoek van de gebruiker die hem gemaakt heeft. Dit kan alleen bij je eigen gebruikers- of overlegpagina of pagina's in je gebruikersnaamruimte. Artikelen die je gemaakt hebt kunnen we niet meer verwijderen omdat we goede informatie willen blijven delen met alle kinderen die WikiKids bezoeken.

Overbodige, onjuiste of niet-bestaande doorverwijzing

Om pagina's makkelijker te vinden kan er een doorverwijzing aangemaakt worden. Dit houdt in dat een pagina je automatisch doorstuurt naar de juiste naam van de pagina die je eigenlijk probeerde te bezoeken. Dit gebeurd met name bij afkortingen. Je typt de afkorting in bij zoeken en komt daardoor direct bij de pagina uit waarin de betekenis van de afkorting wordt uitgelegd. Wanneer je de titel van een pagina veranderd naar een andere naam dan wordt er ook automatisch een doorverwijzing aangemaakt. Wanneer je deze reden voor verwijdering ziet dan was de doorverwijzing die je hebt gemaakt niet goed of niet nodig. Soms wordt de pagina waar de doorverwijzing je naar toe moet sturen verwijderd en dan doet de doorverwijzing het niet meer. Ook dan wordt de doorverwijzing verwijderd.

Pagina bestaat al

De pagina die je hebt gemaakt bestaat al. Waarschijnlijk heb je net een andere naam gebruikt voor de informatie die je hebt toegevoegd. Of heb je een lidwoord zoals de, het of een in de titel gebruikt. Ook kan het zijn dat je de titel van je pagina in meervoud had terwijl we op WikiKids alleen maar enkelvoud gebruiken. De informatie die jij hebt toegevoegd stond dan dus al op WikiKids. Een moderator zal kijken of de informatie die jij had toegevoegd nog op de al bestaande pagina kan worden gezet, maar als je informatie echt dubbel is dan moeten we je tekst helaas verwijderen. Vaak staat er in de reden voor verwijdering ook vermeld hoe de pagina heet die jij al hebt aangemaakt. Je kunt die pagina dan alsnog aanpassen met jouw informatie.

Privacyschending

Persoonlijke informatie van jezelf of van een ander kan snel in verkeerde handen vallen. Wanneer je tekst plaatst over jezelf of een vriendje of vriendinnetje dan moeten we dat helaas verwijderen. Jouw privacy en veiligheid is belangrijk! Hoe leuk het ook lijkt, een pagina over jezelf of iemand anders die je goed kent is helaas niet de bedoeling. Moderators zorgen er dan ook voor dat deze pagina met privacy schendende informatie snel verwijderd en verborgen wordt.

Reclame of (zelf)promotie

WikiKids is geen website waar je reclame kan maken voor je eigen YouTube kanaal, winkel, bedrijf of website. Ook lijkt het soms leuk om een artikel te maken over jezelf. Dit is helaas niet de bedoeling. De informatie moet geschikt zijn voor op WikiKids. Wanneer iets bekend genoeg is voor WikiKids kun je hierboven lezen. Is het onderwerp waar je informatie over hebt toegevoegd niet bekend genoeg of reclame? Dan zal een moderator dit altijd verwijderen.

Afbeelding bestaat al op Wikimedia Commons

De afbeelding die je zojuist op WikiKids hebt gezet heb je waarschijnlijk gevonden op Wikipedia. Alle plaatjes die op Wikipedia staan kun je direct ook op WikiKids gebruiken zonder dat je ze hoeft te uploaden. Dit komt omdat WikiKids in verbinding staat met Wikipedia. Zo hoef je je geen zorgen meer te maken over licenties en auteursrechten. Wil je weten hoe je een plaatje van Wikipedia op WikiKids moet zetten zonder dat je het plaatje hoeft te uploaden? Dat staat uitgelegd op Wikikids:Uploaden.

Afbeelding zonder (juiste) licentie of verplicht beschrijvingssjabloon

Wanneer je een plaatje wil uploaden willen we graag weten op welke website je het plaatje hebt gevonden en of je toestemming hebt om het plaatje te gebruiken. Je kunt alleen toestemming hebben om een plaatje te gebruiken wanneer de licentie van het plaatje dit toestaat. Tijdens het uploaden krijg je een paar keer uitleg over een aantal vragen die je moet beantwoorden. Je hebt ook een aantal waarschuwingen gekregen als je deze vragen toch niet hebt beantwoord. Negeer je al deze uitleg en alle waarschuwingen dan en beantwoord je de vragen niet, dan word je afbeelding direct weer verwijderd. Wij weten dan namelijk niet of je toestemming hebt om het plaatje te gebruiken. Vind je dit lastig? Maak dan gebruik van de speciale plaatjesdatabase die WikiKids heeft! Hoe je dat doet lees je op Wikikids:Uploaden.

Auteursrechtenschending

Soms heb je de vragen wel beantwoord maar blijkt toch dat je geen toestemming hebt om het plaatje te gebruiken. Bijvoorbeeld als de licentie niet klopt. Ook dan moeten we het plaatje weer verwijderen. Vind je dit lastig? Maak dan gebruik van de speciale plaatjesdatabase die WikiKids heeft! Hoe je dat doet lees je op Wikikids:Uploaden.

Op verzoek van de uploader

Heb je een plaatje geüpload en gebruik je deze op je eigen gebruikers- of overlegpagina dan kan het zijn dat je deze afbeelding niet meer wil gebruiken. Op jouw verzoek verwijderen we de plaatjes dan. Heb je een plaatje op een artikel gezet en is het plaatje een mooie toevoeging op de tekst dan kunnen we de afbeelding niet zomaar verwijderen. Denk dus goed na voordat je een zelf gemaakt plaatje op WikiKids zet!

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Wikikids:Verwijderd&oldid=678755"