Thomas Hardy

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Thomas Hardy
Thomashardy restored.jpg
Deze foto van Thomas Hardy werd tussen 1910 en 1915 gemaakt
Citaat
Algemene informatie
Naam voluit
Pseudoniem
Bijnaam
Geboren 2 juni 1840
Geboorteplaats Stinsford, Verenigd Koninkrijk
Overleden 11 januari 1928
Nationaliteit Flag of the United Kingdom (3-5).svg Verenigd Koninkrijk
Beroep Schrijver, dichter
Werk
Jaren actief 1867-1928
Genre(s) Roman, gedicht, kort verhaal
Stroming Victoriaanse literatuur
Naturalisme
Invloeden
Bekende werken Tess of d'Ubervilles
Far from the Madding Crowd
The Mayor of Casterbridge
The Return to the Native
Jude the Obscure
Uitgeverij(en)
dbnl
Handtekening Thomas Hardy signature.svg
Website
Portaal Portal.svg Literatuur

Thomas Hardy (Stinsford, 2 juni 1840 - Dorchester, 11 januari 1928) was een Britse schrijver en dichter. Hardy is een van de grote namen uit de Victoriaanse literatuur. Dit was een periode in de Britse literatuur tijdens de 19e eeuw. Hardy wordt vaak tot het realisme of het naturalisme gerekend. Toch werd hij ook beïnvloed door de romantiek, voornamelijk door William Wordsworth.

Hardy's bekendste boek is Tess of d'Ubervilles (1891). Dit boek volgt het leven van de arme 16-jarige Tess Durbeyfield. Zij probeert te bewijzen dat zij verwant aan de rijke familie D'Ubervilles is om een deel van hun fortuin te claimen. Zij wordt uiteindelijk verliefd en haar geheim dreigt te worden onthult, wat uiteindelijk leidt tot haar val. In Hardy's boeken spelen tragische personages de hoofdrol. Hij was erg kritisch op de samenleving waarin hij leefde. De natuur en de gevolgen van de Industriële Revolutie spelen een grote rol. Andere bekende boeken van Hardy zijn Far from the Madding Crowd (1874), The Return to the Native (1878), The Mayor of Casterbridge (1886) en Jude the Obscure (1894).

Levensloop

Jeugd en opleiding

Hardy werd geboren op 2 juni 1840 in Stinsford in het zuiden van Engeland. Zijn vader was steenhouwer en bouwvakker. Hij was het oudste kind van het gezin. Op school leerde Hardy Latijn. Hij had talent om te leren, maar zijn familie had niet genoeg geld voor de universiteit. Toen hij 16 jaar oud ging Hardy van school. Hierna ging hij in de leer bij de lokale architect James Hicks. Hij was bezig met de bouw van een kerk in Athelhampton.

Uiteindelijk kon Hardy in 1862 gaan studeren aan King's College in Londen. Hierna was hij enkele jaren als de assistent van Arthur Blomfield werkzaam. Hardy hielp mee met de restauratie van Christ Church in Londen en All Saints' parish church in Windsor. Ook was hij betrokken bij het uitruimen van een begraafplaats. Deze moest weg vanwege de uitbreiding van Station London St Pancras International.

In Londen

Hardy woonde het grootste gedeelte van zijn leven in Max Gate in Dorchester. Het huis is tegenwoordig een museum.

Hardy voelde zich nooit thuis in Londen. Volgens hem speelden sociale klassen een belangrijke rol in Londen. Hardy kwam van een lage klasse en ging om met veel mensen uit hogere klassen. Hierdoor voelde hij steeds zijn status. In Londen kwam hij aanraking met de werken van Auguste Comte en John Stuart Mill. Ook voelde hij zich aangetrokken tot de ideologie van Matthew Arnold en Leslie Stephen. Hardy begon zichzelf als liberaal denker te zien.

Hardy schreef zijn eerste boek (The Poor Man and the Lady) in 1867. Het lukte hem echter niet om de roman uit te geven. Zijn boek werd namelijk steeds door minstens vijf uitgeverijen. Volgens zijn vriend en schrijver George Meredith was het boek namelijk te omstreden en te politiek. De publicatie zou mogelijk het imago van Hardy beschadigen. Het manuscript verdween uiteindelijk in een la. Hardy had het idee om het boek volledig opnieuw te schrijven, maar hier is nooit van gekomen. De laatste fragmenten van het werk werden door Hardy aan het einde van zijn leven vernietigd. Hierdoor is ook onbekend waarover het gaat, maar sommige delen zijn wel in andere werken verwerkt.

In 1870 ontmoette hij zijn vrouw (Emma Gifford) tijdens de restauratie van St. Juliot Church in Cornwall. Zij trouwden uiteindelijk in 1874. Zij woonden eerst in Surbiton in Londen. In 1885 verhuisden zij naar het landhuis Max Gate in Dorchester. Dit landhuis is door Hardy ontworpen en werd door zijn broer gebouwd.

Schrijver

De idyllische dorpen van de regio Wessex stonden model voor veel van Hardy's boeken, waaronder Far from the Madding Crowd.

In 1871 publiceerde Hardy zijn eerste boek: Desperate Remedies. Eén jaar later werd dit boek opgevolgd door Under the Greenwood Tree. Beide boeken waren een succes, maar Hardy koos ervoor om de boeken anoniem te publiceren. Zijn derde roman (A Pair of Blue Eyes uit 1873) was het eerste boek wat onder zijn eigen naam werd uitgegeven. Dit boek gaat over Elfride Swancourt en twee mannen die verliefd op haar zijn. Het boek is geïnspireerd op Hardy's liefde voor Emma Gifford en het begin van hun relatie. Het staat ook bekend om de term "cliffhanger". De cliffhanger bestond hiervoor en werd veel in de werken van Charles Dickens gebruikt. De naam is echter mogelijk afkomstig uit A Pair of Blue Eyes. In het boek hangt het personage Henry Knight daadwerkelijk aan een klif.

Far from the Madding Crowd (1874) was zijn eerste roman die in de regio Wessex plaatsvindt. Veel van zijn latere romans vinden in deze regio (vernoemd naar het middeleeuwse koninkrijk Wessex) plaats. Het boek was een groot succes en maakte van Hardy een bekende auteur. Wessex keerde vanaf toen steeds terug in zijn boeken. Bijvoorbeeld: in The Return of the Native keert Clym Yeobright na een verblijf in Parijs terug naar zijn geboortestreek Wessex. In 1880 schreef Hardy zijn enige historische roman (The Trumpet-Major) wat zich tijdens de oorlogen tegen Napoleon afspeelt.

Hierna volgden The Mayor of Casterbridge (1886) en The Woodlanders (1887). Zijn bekendste roman (Tess of d'Ubervilles uit 1891) was erg omstreden. Uitgeverijen weigerden het boek eerst uit te geven, aangezien Hardy vragen stelt bij de strikte sociale regels van die tijd. Hoewel het boek tegenwoordig als een klassieker wordt gezien, werd het boek gemixt ontvangen na de publicatie. In 1895 publiceerde Hardy een nog meer omstreden roman: Jude the Obscure. Het boek gaat over Jude Fawley (een arbeider die geleerde wil worden) en zijn geliefde Sue Bridehead. Het boek werd negatief ontvangen, aangezien het boek scherpe vragen stelt over het huwelijk, seksualiteit en religie. Boekenwinkels verkochten de boeken in bruine zakken, zodat niemand wist dat zij het gingen lezen. De bisschop van Wakefield zou zelfs een kopie hebben verbrand.

Een portret van Hardy uit 1906

Hardy was op het hoogtepunt van zijn carrière, maar kreeg veel kritiek op de normen en waarden in zijn boeken. Sommige denken dat hij daarom gestopt is met schrijven van romans. Na de Jude the Obscure schreef hij slechts één ander boek: The Well-Beloved (1897).

Latere jaren

In 1898 publiceerde Hardy zijn eerste dichtbundel: Wessex Poems. Hij schreef de gedichten over een periode van 30 jaar. Na de scherpe kritiek op Jude the Obscure publiceerde Hardy alleen nog gedichten en korte verhalen. Hardy schreef allerlei soorten gedichten, zoals ballades, monologen, dialogen en satire. Hij schreef zelfs een driedelig dramatisch stuk genaamd The Dynasts over de oorlogen tegen Napoleon. Ook publiceerde hij gedichten over de Tweede Boerenoorlog en de Eerste Wereldoorlog. In veel van zijn gedichten speelt ook ironie een belangrijke rol.

In 1912 overleed zijn vrouw. In de laatste jaren ging hun huwelijk erg stroef. In 1914 trouwde Hardy met zijn secretaresse, Florence Emily Dugdale. Zij schreef ook kinderboeken en een biografie over het leven van Hardy. Ook had hij een hond genaamd Wessex. Aan het einde van zijn leven werd Hardy meer erkend voor zijn bijdrage aan de Engelse literatuur. Hij werd ook verschillende keren voor de Nobelprijs voor Literatuur genomineerd, maar won deze nooit.

Hardy overleed in 1928 op 87-jarige leeftijd.

Stijl en thema's

Een kaart van Wessex, een regio die in veel van zijn werken een rol speelt.

Hardy behoort tot het realisme en het naturalisme. Het realisme was een periode in de westerse literatuurgeschiedenis waarin schrijvers de maatschappij zo goed mogelijk wilden beschrijven. Het naturalisme was een stroming die uit het realisme voortkwam. In Hardy's boeken vindt je zowel realistische als naturalistische kenmerken. Hardy probeert in zijn boeken een samenleving zo goed en nauwkeurig te beschrijven. Zijn boeken bevatten hierdoor veel details en gaan diep op maatschappelijke problemen in. Hardy leefde namelijk tijdens de Industriële Revolutie, waarin veel veranderde. Armoede, de verschillen tussen sociale klassen en vrouwenrechten zijn onderwerpen die veel in Hardy's boeken voorkomen. Hardy focust vooral op maatschappelijke problemen en de gevolgen van de Industriële Revolutie.

In Hardy's werken speelt het pessimisme het belangrijke rol. Hardy had geen positief beeld over de samenleving in zijn tijd en de toekomst. Hij zag het menselijk bestaan als tragisch en vol met lijden. Hardy's pessimisme is beïnvloed door onder andere het calvinisme en de filosofie van Arthur Schopenhauer. Zijn boeken spelen af in meer landelijke regio's in Wessex, zoals dorpen, bossen en boerderijen. De setting is meestal op de rand tussen de samenleving en de natuur. Hardy besteedt in zijn boeken ook veel aandacht aan het beschrijven van de natuur en het landschap van zijn verhalen. Dit pessimisme is ook aanwezig in zijn personages. Zijn boeken bevatten vaak tragische personages die veel lijden en zelden een goed einde hebben.

Werken

Romans

Een scène uit A Pair of Blue Eyes
Engelse naam Nederlandse naam Jaar
Desperate Remedies 1871
Under the Greenwood Tree 1872
A Pair of Blue Eyes 1873
Far from the Madding Crowd Ver weg van het stadsgewoel 1874
The Hand of Ethelberta 1876
The Return of the Native De terugkeer van de inboorling 1878
The Trumpet-Major 1880
A Laodicean 1881
Two on a Tower Twee op een toren 1882
The Mayor of Casterbridge De burgemeester van Casterbridge 1886
The Woodlanders De Woodlanders 1887
Tess of the d'Ubervilles Tess van de Ubervilles 1891
Jude the Obscure De onbeduidende Jude 1895
The Well-Beloved 1897

Korte verhalen

Tijdens zijn leven schreef Hardy een groot aantal korte verhalen. De meeste hiervan werden uitgegeven in de volgende verhalenbundels:

 • Wessex Tales (1888)
 • A Group of Noble Dames (1891)
 • Life's Little Ironies (1894)
 • A Changed Man and Other Stories (1913)

Gedichten

Hardy schreef daarnaast een hoop gedichten. Tijdens zijn leven gaf hij de volgende dichtbundels uit:

 • Wessex Poems and Other Verses (1898)
 • Poems of the Past and the Present (1901)
 • Time's Laughingstocks and Other Verses (1909)
 • Satires of Circumstance (1914)
 • Moments of Vision (1917)
 • Collected Poems (1919)
 • Late Lyrics and Earlier with Many Other Verses (1922)
 • Human Shows, Far Phantasies, Songs and Trifles (1925)
 • Winter Words in Various Moods and Metres (1928)

Drama

Daarnaast schreef Hardy vier dramatische werken. Deze werken zijn geschreven als toneelstuk, maar waren niet bedoeld om als toneelstuk te worden opgevoerd. De dramatische werken waren bedoeld om hardop voorgelezen te worden.

 • The Dynasts, Part 1 (1904)
 • The Dynasts, Part 2 (1906)
 • The Dynasts, Part 3 (1908)
 • The Famous Tragedy of the Queen of Cornwall at Tintagel in Lyonnesse (1923)

Bronnen

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Thomas_Hardy&oldid=850797"