Uitgeverij

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Een uitgeverij is een bedrijf dat zorgt voor de druk en verkoop van de boeken. Daarnaast betaalt de uitgever de auteur Royalty's en bepaalt de verkoopprijs van het boek

Wie werken er bij de uitgever en wat doen ze?

  • De uitgever is de baas van het uitgeversbedrijf. Hij leidt de gehele groep. Een uitgeversbedrijf zegt wel eens tegen een schrijver dat hij een bepaald soort boek moet maken voor het uitgeversbedrijf. Dat regelt de uitgever allemaal.
  • De fondsredacteur leest alle binnengekomen manuscripten. Hij moet na één twee of drie pagina’s al kunnen weten of het een leuk boek is of niet. En of ze het gaan uitgeven of niet (dat bepaalt hij samen met de uitgever). Hij gaat soms samen me de schrijver in overleg om teksten of soms wel hele hoofdstukken te veranderen. Ook leest de fondsredacteur boeken van andere uitgevers, om te kijken wat er op de markt is.
  • De bureauredacteur corrigeert alle spelfouten. Hij kijkt bijvoorbeeld naar punten en komma’s, of een woord aan elkaar geschreven moet worden of los en hoe de alinea’s ingedeeld moeten worden. Daarna is de tekst klaar voor de drukker.
  • Bij de afdeling verkoop komen alle boeken als ze net zijn gedrukt en gebonden. De verkoopafdeling verkoopt boeken aan boekhandels en doen dat ook op boekhandelbeurzen. Omdat er niet zo vaak dergelijke beurzen worden gehouden, kan het soms wel heel lang duren voordat zo’n boek verkocht wordt.
  • De promotie & publieksafdeling maakt reclame voor het boek. Bijvoorbeeld: mooie grote posters waar het boek op staat en advertenties op het internet en in tijdschriften. Maar ook prijsvragen waar je het boek mee kan winnen, dat doen ze allemaal.

Eigen opdracht

Soms geeft een uitgeversbedrijf een opdracht aan een schrijver. Dan moet de schrijver een manuscript gaan schrijven. Zoiets regelt de uitgever. De uitgever weet goed welke boeken er op de markt zijn en dus ook waar belangstelling voor is. Meestal gaat het om boeken die informatie over iets geven.

Manuscripten die binnenkomen

Een manuscript is een binnengekomen stuk tekst van een schrijver.

Maar niet elk manuscript wordt een boek. Soms past het niet bij de uitgever, is het verhaal niet goed, of is voor dat soort boek geen belangstelling. Denk aan een roman, daar zijn er duizenden van, maar de schrijver kan het zo mooi hebben geschreven dat het alsnog wordt uitgegeven. Heel veel manuscripten worden geen boek. Per jaar krijgt een uitgeverij 200 tot 500 manuscripten van onbekende schrijvers. Hiervan zit soms maar één geschikte bij om uit te geven.

In de middeleeuwen, toen de boekdrukkunst niet bestond, werd een manuscript geschreven met de hand. Verder hebben schrijvers in het verleden typemachines gebruikt. Tegenwoordig werken (de meeste) schrijvers met een computer.

De schrijver en de uitgever

Als een schrijver lang voor een bepaalde uitgeverij werkt, ontstaat er een samenwerkingsverband. De auteur levert zijn manuscript dan altijd af bij dezelfde uitgeverij.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Uitgeverij&oldid=557066"