Verbeter WikiKids vandaag nog!
Stem nu op: LEGO

Spoorlijn Groningen - Zuidbroek - Veendam

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Spoorlijn Groningen - Zuidbroek - Veendam

Lijn 7

Spoorlijn Stadskanaal - Zuidbroek.png

Opening 1 augustus 1910
Sluiting
Land Vlag van Nederland Nederland
Deelgebied(en) Noord Nederland
Van
naar
Station Groningen via station Zuidbroek
Station Veendam en station Stadskanaal
Aantal huidige stations 7
Status In gebruik door Arriva
Portaal Portal.svg Openbaar vervoer

De spoorlijn Groningen - Zuidbroek - Veendam - Stadskanaal (Lijn 7) is de op 1 augustus 1910 geopende spoorlijn die van station Stadskanaal naar station Veendam gaat en dan naar station Zuidbroek waar het aantakt op de spoorlijn Groningen - Delfzijl en verder naar station Groningen gaat. De oorspronkelijke lijn werd aangelegd door de Noordoosterlocaalspoorweg-Maatschappij (NOLS) en is een van de zeven Noordelijke Nevenlijnen.

De lijn werd op 17 mei 1953 voor reizigersvervoer gesloten en bleef bestaan voor goederentreinen, maar sinds 1 mei 2011 rijdt er weer een personen stoptrein (RS7 RegioSprinter) van Arriva van Veendam via Zuidbroek naar Groningen. Deze zijn van het type Spurt. Het gedeelte Stadskanaal – Veendam wordt vanaf 1994 als toeristische spoorweg door Museumspoorlijn STAR uitgevoerd.

Heropening van het personenvervoer van de lijn Zuidbroek - Veendam te Veendam. Vertrek van Arriva treinstel 10244 van het type Spurt met de naam: Anthony Winkler Prins naar Groningen geflankeerd door STAR stoomlocomotief ТЭ-5933 (052 5933). Deze lokomotief werd tussen 2008 en 2015 gebruikt.

In maart 2019 is er een principe-akkoord gesloten tussen ProRail, Museumspoorlijn STAR, het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en Arriva om in december 2024 een treinverbinding te starten tussen Groningen en Stadskanaal. Er worden dagelijks 1.900 reizigers verwacht. Spurts en STAR treinen wisselen elkaar dan af.

Stations

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Spoorlijn_Groningen_-_Zuidbroek_-_Veendam&oldid=758772"