Verbeter WikiKids vandaag nog!
Stem nu op: LEGO

Spoorlijn 40 Luik - Maastricht

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Spoorlijn 40 Luik - Maastricht

Belgian Railway Line 40.png

Opening 1861
Sluiting
Land Vlag van Nederland Nederland, België België
Deelgebied(en) Zuid-Limburg
Van
naar
Station Luik
Station Maastricht
Aantal huidige stations
Status In gebruik NMBS en deels Arriva
Portaal Portal.svg Openbaar vervoer

De spoorlijn Luik-Maastricht is een 31 kilometer lange internationale spoorlijn die de steden Luik in België en Maastricht in Nederland met elkaar verbindt.

Ligging

In het noordelijke deel volgt de dubbelsporige en van bovenleidingen voorziene verbinding de schilderachtige oevers van de Maas in de provincie Limburg en een klein deel van Voeren, een exclave van de Vlaamse provincie Limburg, en in het zuidelijke deel doorkruist de spoorlijn de Waalse provincie Luik en het Luikse industriegebied, dat wordt gekenmerkt door zware industrie.

De lijn start aan het passagiersstation Luik-Guillemins, het nieuwe Luik Centraal Station, vanwaar er verbindingen zijn richting Hasselt / Antwerpen, Maastricht, Luxemburg, Namen en Brussel. Vanwege de spoorwegtechnologie begint de kilometertelling echter op het kruispunt Y Val Benoit in Luik. Dat heeft te maken met de verschillen in spanning op de bovenleidingen.

Bij eindpunt Maastricht zijn er verbindingen met Arriva naar station Sittard en station Roermond en met de NS Intercity via station Eindhoven en station Utrecht naar station Amsterdam. Daarnaast is Aken via de Heuvellandlijn vanaf station Maastricht-Randwyck via station Heerlen te bereiken met de RegioExpres (RE 18 - LIMAX ).


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Spoorlijn_40_Luik_-_Maastricht&oldid=760228"