Help mee! Maak een account of meld je aan.

Flag of New Zealand.svg In de maand februari vind het Wikiproject:Nieuw-Zeeland plaats! Wil je ook meedoen? Klik dan hier! Flag of New Zealand.svg

Stem nu opnieuw voor: de FINALE! van de Gouden WikiKids Award 2020

Slag om Arnhem

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Slag om Arnhem

Operation MARKET-GARDEN - 82.Airborne near Grave.jpg

Parachutisten van het 82e Luchtlandingsdivisie landen bij Overasselt
Datum 17 september 1944 - 25 september 1944
Locatie Gemeente Arnhem, Renkum, Ede en Overbetuwe
Overwinning voor Nazi - Duitsland
Strijdende partijen
Flag of the United Kingdom.svg Verenigd Koninkrijk

Flag of Poland.svg Polen

Flag of Germany (1935–1945).svg Nazi-Duitsland
Leiders
Flag of the United Kingdom.svg Roy Urquhart
Flag of the United Kingdom.svg John Frost
Flag of Poland.svg Stanisław Sosabowski
Flag of Germany (1935–1945).svg Walter Model
Flag of Germany (1935–1945).svg Wilhelm Bittrich
Troepensterkte
30.000 man incl. operaties in Noord-Brabant. 1 infanterie- en 1 gemotoriseerde divisie.
Verliezen
Britten: Ong. 1500 doden en 6340 krijgsgevangenen (exclusief strijd in Brabant)
Polen: 103 doden en 300 krijgsgevangenen.
Ong. 1500 doden en 2000 gewonden en vermisten.
Portaal Portal.svg Geschiedenis

De Slag om Arnhem was een veldslag van 17 september tot 25 september 1944 tussen de geallieerden en de Duitsers en was onderdeel van het plan Market Garden. Dit plan mislukte deels en de geallieerden in Arnhem en de omgeving gaven zich over of trokken zich terug.

Aanleiding

De geallieerden hadden na D-Day al snel Frankrijk en België veroverd. Hun opperbevelhebber Montgomery wilde de Duitsers in West-Nederland nu snel afsnijden van Duitsland en het Ruhrgebied. Hij bedacht twee plannen: Market en Garden. Market hield in dat parachutisten bruggen gingen veroveren tot en met Arnhem en die verdedigden totdat de grondtroepen er waren. Garden hield in dat de grondtroepen zo snel mogelijk naar Arnhem moesten oprukken en ondertussen ook de veroverde bruggen bezet moesten houden. Montgomery werd gewaarschuwd dat het een gewaagd plan was maar zette door.

John Frost

Luchtlandingen

Op 17 september landden parachutisten bij Wolfheze en Heelsum wat behoorlijk ver van Arnhem lag. Tegelijk voerden zweefvliegtuigen jeeps en ander materieel aan dat gebruikt kon worden bij de gevechten maar ook werden voedsel en medicijnen gedropt. Op 18 september werden er ook nog parachutisten gedropt boven de Ginkelse Heide. Achteraf bleek dat het radiocontact tijdens de landingen heel slecht was.

Gevechten om de Rijnbrug en bij Oosterbeek

Tot schrik van de Engelsen bleek dat er twee SS-pantserdivisies in Arnhem aanwezig waren. De Engelsen waren gewaarschuwd door prins Bernard namens het verzet maar negeerden die berichten. De eerste Duitse divisie werd naar Arnhem en Oosterbeek gestuurd om de Britten te verslaan en de tweede werd naar Nijmegen gestuurd om operatie Market tegen te houden. Doordat de Duitsers snel handelden ging het verrassingseffect verloren en werden de gevechten erg hevig en konden de Britten niet snel doorstoten. Aan het einde van de dag kwamen de Britten onder leiding van John Frost dan toch aan bij de Rijnbrug en namen daar posities in. Hun taak was daar stand te houden en te wachten op soldaten vanuit Zuid-Nederland. Maar dat liep fout, de Duitse commandant Bittrich dreef de Britten terug naar Oosterbeek op 19 september. Daar werden de Britten geïsoleerd in een gebied van 1 bij 2 kilometer dat een perimeter (rondom versterkte gevechtspositie) genoemd wordt. Deze perimeter was te klein voor droppings. (Frost was met een aantal mannen nog steeds in de buurt van de Rijnbrug wachtend op versterking).

Landingen bij Driel

Vanwege de vastlopende operatie werden er op 21 september bij Driel Poolse soldaten gedropt onder leiding van Stanislaw Sosabowski. Zij moesten de Britten helpen maar het beoogde effect werd niet gehaald. Ze weerden wel een grote aanval van de Duitsers op de Britten af maar echte hulp konden ze voor de rest niet bieden. Ook de grondtroepen konden niet snel doorstoten en moesten bij hun eerste brug vlakbij Eindhoven al een noodbrug bouwen omdat de Duitsers de oorspronkelijke beschadigd hadden. De Duitsers boden ook meer weerstand dan verwacht en de route die zeer smal was en waar ze onder vuur kwamen te liggen was zeer gevaarlijk. Deze weg wordt de Hell's Highway genoemd. Daardoor moesten Frost en de andere soldaten in Arnhem zich overgeven. De soldaten in de perimeter vochten door.

De Rijnbrug na de gevechten.

Terugtrekken

Op 24 september werd besloten nog één poging te wagen om de soldaten te helpen. Deze poging met droppings van middelen die nodig waren mislukten. Roy Urquhart moest zich op 25 september met zijn 2300 soldaten over de Rijn terugtrekken. 2000 man kwamen uiteindelijk aan de overkant van de Rijn aan. Degenen die het niet lukte gaven zich over of ontsnapten later. Pas op 12 en 13 april werd Arnhem bevrijd.

Herdenking

Elk jaar vinden er nog herdenkingen plaats. De meest bekende is op de Ginkelse Heide waar naast het kransen leggen ook droppings na worden gespeeld. De herdenking van 75 jaar was extra groot. De 76e kan niet gevierd worden vanwege het coronavirus. De organisatie denkt nog na over een aangepaste vorm.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Slag_om_Arnhem&oldid=651166"