Help mee! Maak een account of meld je aan.
Van 10 april t/m 10 mei staat WikiKids in het teken van de Spaanse en Portugese eilanden! Doe jij ook mee?

Rogge

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Roggekorrels

Rogge is een graansoort. Hij behoort tot de grasfamilie. Rogge kan gebruikt worden voor roggebrood. Dat roggebrood kan je in de winkel kopen. Als je rogge vergelijkt met tarwe, dan wordt rogge niet zo veel gebruikt in Nederland.

Gebruik

Rogge wordt meestal vermalen tot roggemeel. Maar in de Verenigde Staten en Ierland wordt rogge ook gebruikt voor whiskey.

Roggemeel

Roggemeel heeft een grijsachtige kleur. Het wordt gebruikt voor roggebrood. Maar ook van ontbijtkoek, knäckebröd en pepernoten. En in sommige cornflakes, waarin verschillende granen verwerkt zijn, kan rogge in zitten. Als je van rogge roggebrood maakt, rijst het slechter dan tarwe. Dat komt doordat er weinig gluten in zitten. Als je roggemeel met tarwemeel vergelijkt, dan geeft tarwemeel meer energie. Maar er zitten meer vezels in roggemeel.

Roggebrood

Roggebrood

Roggebrood wordt vaak gegeten bij erwtensoep, spek of boerenkaas. Dat het roggebrood heet is eigenlijk raar. Want als je roggebrood vergelijkt met tarwebrood, dan ruikt en smaakt het heel anders. Wat er in het brood zit, wordt bepaald door hoe het vroeger werd gemaakt en het gebied waar je het maakt. Als je ruwweg de soorten roggebrood in Nederland verdeeld, zouden dat drie stukken zijn. Noordelijk (Fries en Gronings), Gelders en zuidelijk (Brabants en Limburgs).

Geschiedenis

Rogge groeit oorspronkelijk in Turkije. Maar het werd niet in de prehistorie gebruikt om te eten. Rogge werd later naar Europa gebracht. Het werd blijkbaar gezien als een variant van tarwe. Later werd het duidelijk dat rogge echt een aparte graansoort was. Sinds de Middeleeuwen is het belangrijk voor brood. Vanaf de 10e eeuw werd rogge belangrijker dan gerst en spelt. Rogge was in die tijd even belangrijk als tarwe! Van de 37 rassen die in Nederland voor 1950 groeiden, zijn er nog maar 13 over.

Roggemeel

Variaties

Er zijn twee soorten rogge. Zomerrogge en winterrogge. Zomerrogge groeit een jaar terwijl winterrogge twee jaar groeit. Winterrogge kan gewoon in het koude weer doorgroeien. Zomerrogge zou dan afsterven.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Rogge&oldid=513784"