Spelt

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Spelt
Triticum spelta

Speltopakker.jpg

Leefgebied oorspronkelijk de Vruchtbare Halve Maan
Leefomgeving akkers
Behoort tot de Grassenfamilie
Portaal Portal.svg Biologie

Spelt (Triticum spelta) ook bekend als dinkeltarwe  of gepelde tarwe, is een graansoort die veel lijkt op tarwe. Het is een tarwesoort die sinds ongeveer 5000 voor Christus wordt verbouwd in de Vruchtbare Halve Maan. Spelt wordt voor allerlei doeleinden gebruikt. Bijvoorbeeld speltbrood en sommige bieren. Spelt is weer in opkomst, omdat het weinig voedingstoffen nodig heeft op het land.  

Spelt was een belangrijk hoofdvoedsel in delen van Europa vanaf de bronstijd tot de middeleeuwen . Nu overleeft het als een wat minder voorkomend gewas in Midden-Europa en Noord- Spanje en heeft het een nieuwe markt gevonden als gezondheidsvoedsel.

Gebruik

Speltbrood

Speltbrood is ongeveer hetzelfde als tarwebrood. Dat komt ook doordat tarwe ongeveer hetzelfde is als spelt. Speltbrood kan je net zoals tarwebrood ongeveer verdelen in drie soorten. Volkoren speltbrood, bruin speltbrood en wit speltbrood. Speltbrood wordt steeds meer aangeboden in winkels. Ook in supermarkten

Speltmeel

Speltmeel en speltbloem zijn ook in opkomst. Speltmeel wordt tegenwoordig steeds meer in pasta's (spaghetti, macaroni, fusilli enz.) gebruikt. Maar voor deze deegwaren wordt nog steeds vaak harde tarwe gebruikt. Als er ergens in een recept tarwemeel staat kan je de hoeveelheid meel vervangen door dezelfde hoeveelheid speltmeel.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Spelt&oldid=778750"