Erwt

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Erwt
Pisum sativum

Doperwt rijserwt peulen Pisum sativum.jpg

Leefgebied De wilde erwt komtvuit het Middellandse Zeegebied en het Nabije Oosten
Leefomgeving voedingsgewas, groentetuin
Behoort tot de Vlinderbloemenfamilie

PeaYield.png

Portaal Portal.svg Biologie

Een erwt is een groente, meer bepaald een peulvrucht.

Ze heten peulvruchten, omdat de zaden in een peul ontstaan. Als een erwt kiemt, groeit er aan de onderkant een worteltje uit. Aan de bovenkant komt uit de zaadhuid een stengeltje met blaadjes uit de zaadhuid tevoorschijn. De zaadhuid blijft in de bodem achter. Aan de blaadjes komen dunne ranken. Daar kan een erwtenplant zich mee vasthouden. Aan zijn buren bijvoorbeeld. De erwt is meestal het kleine bolvormige zaadje of de zaaddoos van de bloeiende plantensoort Pisum sativum. Elke peul bevat verschillende erwten, die groen of geel kunnen zijn. Eigenlijk zijn erwtenpeulen fruit, omdat ze zaden bevatten en ontstaan ​​uit de eierstok van een (erwten)bloem. De naam wordt ook gebruikt om andere eetbare zaden van de Vlinderbloemenfamilie (Fabaceae) te beschrijven, zoals de duivenerwt (Cajanus cajan), de koeienerwt (Vigna unguiculata) en de zaden van verschillende soorten Lathyrus.

Erwten zijn eenjarige planten, met een levenscyclus van een jaar. Ze zijn een koel seizoengewas dat in veel delen van de wereld wordt verbouwd; planten kan plaatsvinden van de winter tot de vroege zomer, afhankelijk van de plek waar ze groeien. Ze worden ook wel in kassen gekweekt. De onrijpe erwten (en in peultjes ook de malse peul) worden gebruikt als groente, vers, ingevroren of ingeblikt; variëteiten van de soort die typisch velderwten worden genoemd, worden gekweekt om droge erwten te produceren, zoals de spliterwt die is gepeld van een gerijpte peul. Dit is de basis van erwtenpap en erwtensoep , hoofdbestanddelen van de middeleeuwse keuken

Galerij

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Erwt&oldid=782470"