Rijk van Odoaker

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Rijk van Odoaker
Regnum Odoacris

Odoacer 480ad.jpg 476-493

Hoofdstad Ravenna
Taal Latijn, Herulisch, Skirisch
Religie Arianisme
Bestuursvorm Monarchie
Portaal Portal.svg Italië en Geschiedenis
Geschiedenis van Italië
Romeinse Rijk
Rijk van Odoaker
Ostrogotische Rijk
Longobardische Rijk
Koninkrijk Italië (774-962)
Heilige Roomse Rijk
Koninkrijk Italië (1805-1814)
Risorgimento
Koninkrijk Italië (1861-1946)
Eerste en Tweede Wereldoorlog
De Italiaanse Republiek
Portaal : Italië

Het Rijk van Odoaker was een land dat bestond tussen 476 en 493. Het was de opvolger van het West-Romeinse Rijk, maar bestond alleen uit Italië en de gebieden rond de Adriatische Zee. De hoofdstad was Ravenna.

Het rijk was gemaakt door de Germaan Odoaker. Hij was een huurling in het Romeinse leger. Het Romeinse Rijk werd toentertijd niet goed bestuurd en in 476 besloot Odoaker om de laatste Romeinse keizer Romolus Augustulus af te zetten. Dit was het einde van het Romeinse Rijk, maar eigenlijk veranderde er weinig. Odoaker hield namelijk het stelsel van administratie, recht en belasting in stand. Hierdoor kon hij op veel steun van het volk en de Senaat rekenen.

Eerst bevatte zijn rijk alleen het Italiaanse vasteland, maar snel breidde hij uit naar Sicilië en Dalmatië. Tussen 487 en 488 won hij veel terrein in het noorden op de Rugiërs. Echter vielen zij met steun van het Byzantijnse Rijk het Rijk van Odoaker aan. Toen het duidelijk was dat de Oost-Romeinse keizer te sterk was, besloten de twee vrede te sluiten. Ieder mocht over de helft van Italië heersen. Bij het feestmaal vermoordde de Ostrogotische koning Odoaker echter in 493. Hierna ging het Rijk van Odoaker verder als het Ostrogotische Rijk.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Rijk_van_Odoaker&oldid=486426"