Help mee! Maak een account of meld je aan.
In februari staat WikiKids in het teken van Turkije! Doe jij ook mee?
Stem nu op: Kolmarden Zoo

Koninkrijk Italië (1805-1814)

Uit Wikikids
Ga naar: navigatie, zoeken
Koninkrijk Italië
Regno d'Italia

Flag of the Napoleonic Kingdom of Italy.svg Map Kingdom of Italy (Napoleonic).jpg 1805-1814

Hoofdstad Milaan
Taal Italiaans
Religie Rooms-katholicisme
Bestuursvorm Monarchie
Adellijk huis Huis Bonaparte
Portaal Portal.svg Italië en Geschiedenis
Geschiedenis van Italië
Romeinse Rijk
Rijk van Odoaker
Ostrogotische Rijk
Longobardische Rijk
Koninkrijk Italië (774-962)
Heilige Roomse Rijk
Koninkrijk Italië (1805-1814)
Risorgimento
Koninkrijk Italië (1861-1946)
Eerste en Tweede Wereldoorlog
De Italiaanse Republiek
Portaal : Italië

Het Koninkrijk Italië was een land dat tussen 1805 en 1814 bestond en het huidige Noord-Italië besloeg. Het koninkrijk was een zogeheten vazalstaat van Frankrijk en de Franse keizer Napoleon was er koning van. De hoofdstad van het land was Milaan.

Napoleon had het land gevormd uit verschillende vazalstaten van Frankrijk, namelijk de Italiaanse Republiek, de Ligurische Republiek en de Republiek Venetië. Napoleon wilde zijn broer Jozef Bonaparte koning maken van het nieuwe land, maar deze weigerde. Hierdoor besloot Napoleon om zelf koning te worden. In 1805 kroonde hij zich daarom zelf in de Dom van Milaan. Aangezien Napoleon vaak in Frankrijk of op veldtocht was, werd zijn stiefzoon Eugène de Beauharnais onderkoning van het nieuwe land.

In 1813 kwam er veel druk op het Koninkrijk Italië te staan. In 1814 wist Oostenrijk het land te veroveren. Op het Congres van Wenen werd besloten dat een deel van het koninkrijk aan de Kerkelijke Staat werd gegeven en dat uit de overige gebieden het Koninkrijk Lombardije-Venetië en het Hertogdom Modena en Reggio werden gecreëerd.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Koninkrijk_Italië_(1805-1814)&oldid=486421"