Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!

Rama IX van Thailand

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Rama IX van Thailand echte naam Phra Chaoyuhua Bhumibol Adulyadej (Thai: ภูมิพลอดุลยเดช; Phumiphon Adunyadet; Cambridge, Massachusetts, 5 december 1927 – Bangkok, 13 oktober 2016) was de 9e koning van Koninkrijk Thailand. Hij volgde zijn broer Rama VIII op als koning van Thailand in 1946. Bhumibol was tot zijn dood de koning van Thailand, hiermee was hij de langst regerende monarch ter wereld.

Naam

Zijn volledige naam als koning is: "Phra Bat Somdet Phra Poramintharamaha Bhumibol Adulyadej Mahitalathibet Ramathibodi Chakkrinaruebodin Sayamminthrathirat Borommanatbophit" (Thai: พระบาทสมเด็จพระปรมินทรมหาภูมิพลอดุลยเดช มหิตลาธิเบศรรามาธิบดี จักรีนฤบดินทร สยามินทราธิราช บรมนาถบพิตร)

Privé

De koning hield veel van muziek, zelf speelde hij saxofoon en componeerde. Hij hield het meest van jazz. Rama IX begreep, kende veel van de Westers Wereld .

Overlijden

Na de dood van Bhumibol ontstond er een landelijke rouwperiode van een jaar precies. Op 14 oktober een dag na zijn dood was het een vrije dag voor iedereen maar was bedoelt om te rouwen. Veel mensen droegen, en moesten zwart dragen. Nieuwszender BBC en CNN werden tijdelijk van de TV gehaald. Op TV was het scherm zwart-wit en was er enkel dingen te zien over de jeugd van de koning en de geschiedenis van de koning. Ook nieuwswebsites gingen op zwart-wit. Een maand lang (30 dagen) werden de Thaise vlaggen aan overheidsgebouwen halfstok gehangen.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Rama_IX_van_Thailand&oldid=461485"