Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!
Stem nu op: Dyscalculie of Kunst

Pim Lammers

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Pim Lammers
Geen afbeelding
beschikbaar
Citaat
Algemene informatie
Naam voluit Pim Lammers
Pseudoniem
Bijnaam
Geboren 2 oktober 1993
Geboorteplaats Groningen
Overleden
Nationaliteit Nederland Nederland
Beroep Schrijver
Werk
Jaren actief
Genre(s) Kinderboek, Poëzie, Proza
Stroming
Invloeden
Bekende werken
Uitgeverij(en) Zwijsen, Querido
dbnl
Handtekening
Website https://www.pimlammers.nl/
Portaal Portal.svg Literatuur

Pim Lammers werd geboren in Groningen op 2 oktober 1993. Hij is een Nederlands schrijver van boeken voor volwassenen én kinderboeken. Hij schrijft verhalen, poëzie en (persoonlijke) reportages voor kranten en literaire tijdschriften. Pim schreef al toen hij nog op de basisschool zat. Hij heeft na de middelbare school Politicologie en Nederlandse taal & cultuur gestudeerd aan de Universiteit van Amsterdam. Naast zijn werk als schrijver, werkt hij als vertaler van kinderboeken. Pim geeft lezingen voor kinderen en doet aan klassenbezoeken voor basisschoolleerlingen.

Werk en prijzen

In 2017 verscheen zijn eerste prentenboek: Het lammetje dat een varken is. Dit prentenboek is het eerste Nederlandse transgender-prentenboek en is geïllustreerd door Milja Praagman. Voor het boek ontving Pim in 2018 een Zilveren Griffel en daarmee werd hij de jongste Griffel-winnaar in de geschiedenis van deze prijs.

Er kwam al snel een vervolg, De boer en de dierenarts – over een verlegen boer die niet durft te zeggen dat hij verliefd is op de dierenarts. Dit boek stond in de Prentenboek TopTien 2020 en ontving een White Raven, een internationale jeugdliteratuurprijs.

Andere boeken van hem zijn onder andere Ridder Roa en de gevaarlijke draak, Er was eens een koe (genomineerd voor de Vlaamse Boon voor kinder- en jeugdliteratuur) en Hoe beroof je een bank?.

Voor volwassenen schrijft Pim poëzie, korte verhalen en persoonlijke reportages. Ook werkt hij als vertaler van kinderboeken en als recensent voor onder andere de Winq en Queerboeken.nl.

Op verschillende manieren speelt diversiteit een rol in Pims boeken, waaronder gender- en seksuele diversiteit. In 2022 ontving hij hiervoor een Boer Boris Premie - een prijs voor kinderboekenmakers die inspanningen leveren om tot een diverser kinderboekenlandschap te komen.

Overzicht van verschenen werk

2020 Hoe beroof je een bank?, Uitgeverij Querido

2019 ben ik een kip?, Uitgeverij Zwijsen 2018 Het grote kleine monster, Uitgeverij De Eenhoorn

2018 De boer en de dierenarts, De Eenhoorn

2018 een tent vol lol, Uitgeverij Zwijsen

2017 Het lammetje dat een varken is, De Eenhoorn

Prijzen

  • 2018 - Zilveren Griffel voor Het lammetje dat een varken is, geïllustreerd door Milja Praagman
  • 2019 - White Raven voor De boer en de dierenarts, samen met illustrator Milja Praagman. De White Raven is een selectie van bijzondere kinder- en jeugdboeken van over de hele wereld, gemaakt door de Internationale Jugendbibliothek in München.

Links

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Pim_Lammers&oldid=733365"