Gebruiker

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Het woord gebruiker kan verschillende betekenissen hebben.

Computergebruiker

Als je gebruik maakt van een computer ben je een computergebruiker. Eén enkele computer kan meerdere gebruikers ("users") hebben. Eén heet bijvoorbeeld Fred en zijn "account" (gebruikersnaam) is beveiligd met een wachtwoord, zodat een andere gebruiker niet alles kan lezen wat Fred heeft getypt.

Ook als je online bent, dus op het internet zit, ben je een gebruiker. Zo ben je een gebruiker van WikiKids als je daar inlogt en ben je eenmaal aangemeld, dan kun je daar (of op andere soortgelijke programma's of forums) artikelen of teksten aanpassen en aanvullen.

En als je sites als "Google" of "YouTube" bezoekt of spelletjes speelt zoals black ops 2, clash of clans en nog veel meer ben je ook een gebruiker.

Eigenlijk is in alle gevallen hiervóór een gebruiker iemand die met zijn computer gebruik maakt van programma's, hetzij op een eigen computer of online op de computer ("server") van iemand anders.

Drugsgebruiker

Iemand die verslaafd is aan drugs wordt ook een gebruiker genoemd, een drugsgebruiker dus. Deze mensen gebruiken drugs als pijnstillers, al komt het dan vaak voor dat ze een verslaving krijgen...

Diensten en producten

Iemand die gebruik maakt van nutsvoorzieningen, dat is bijvoorbeeld gas of elektriciteit, of bepaalde andere diensten afneemt, wordt ook een gebruiker genoemd. Of iemand die gebruik maakt van het openbaar vervoer. Ook degene die geregeld een bepaald product gebruikt heet een gebruiker. De reclame speelt daar graag op in door te beweren dat miljoenen al vele jaren tevreden gebruikers van dat product zijn.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Gebruiker&oldid=704158"