Oranje (kleur)

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Orange colour box.svg

Oranje is een kleur die je krijgt als je geel en rood mengt. Oranje is de kleur van veel groenten en fruit, zoals wortelen, pompoenen , zoete aardappelen en sinaasappels, komt van carotenen. Dit is een kleurstof.

Waar komt het woord oranje vandaan?

Het woord oranje komt van het Perzische narang, wat sinaasappel betekent.

Andere betekenissen

Oranje de kleur is die het meest wordt gekoppelt aan amusement, het ongewone, warmte, vuur, energie, activiteit, gevaar, smaak en aroma en de herfst.

Vlag van New York

Het is ook al lang de nationale kleur van Nederland en het Huis van Oranje. Willem van Oranje kreeg die naam uit een erfenis, namelijk het plaatsje en prinsdom Orange bij Avignon in Frankrijk. De kleur hoorde toen ook bij het protestantisme. In de tijd van Willem van Oranje waren de kleuren van de vlag "oranje-banje-bleu", ofwel oranje-wit-blauw. Ook de vlag van de watergeuzen, een soort rebellen die tegen het bezettende Spanje waren. De oranje kleur kwam ook omdat rood toen moeilijk was te maken met de dan beschikbare kleurstoffen, of het was heel duur. Zelfs de vlag van New York herinnert hier nog aan omdat het ooit door de Hollanders als Nieuw Amsterdam gesticht is. Oranje is ook de bijnaam van het Nederlandse nationale voetbalelftal. Ook werd oranje toen geel-rood genoemd. Een veel gebruikt oranje pigment was orpiment dat best giftig is omdat er arseen in zit. Het werd al gebruikt door de Romeinen.

In de politiek is oranje de kleur van de christendemocratische politieke ideologie en de meeste christen-democratische politieke partijen in Europa. In Azië is het een belangrijke symbolische kleur van het boeddhisme en het hindoeïsme.

Oranje wordt ook gebruikt voor reddingsboten, zwemvesten en reddingsboeien. Het is namelijk een hele opvallende kleur. Hoewel de stem-en vluchtrecorder van een vliegtuig de 'blackboxes' heten, zijn deze fel oranje, om na een ongeluk snel terug te kunnen vinden.

Saffraan is een oranje rode kleurstof uit de meeldraden van een bepaald soort bloemetje. Het kan ook gebruikt worden om voedsel oranje te kleuren.

In 1797 ontdekte een Franse wetenschapper Louis Vauquelin het mineraal crocoite, of loodchromaat, wat in 1809 leidde tot de uitvinding van het synthetische pigment chroomoranje. Andere synthetische pigmenten, kobaltrood, kobaltgeel en kobaltoranje, de laatste gemaakt van cadmiumsulfide plus cadmiumselenide, volgden snel. Deze nieuwe pigmenten, plus de uitvinding van de metalen verftube in 1841, maakten het voor kunstenaars mogelijk om buiten te schilderen en de kleuren van natuurlijk licht vast te leggen. Vanaf dan speelt oranje een belangrijke rol in het impressionisme. Het was samen met geel een lievelingskleur van Vincent van Gogh. Hij combineerde dat met blauw als complementaire kleur (zie kleurencirkel).

Andere tinten oranje

Wortel / sinaasappel - #ED9121


Veiligheid oranje - #FF7900


Perzik oranje - #FFE5B4


Abrikoos oranje - #FBCEB1


Mandarijn oranje - #F28500


Safraan oranje - #F4C430Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Oranje_(kleur)&oldid=720618"