Magenta (kleur)

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Magenta.png

Magenta is een kleur, niet te verwarren met het roze dat gevormd wordt door rood met wit te mengen, hoewel de tinten tussen rood en magenta ook roze worden genoemd. Magenta is als het ware een magische kleur omdat het niet in het kleuren spectrum van de regenboog of een prisma zit. In de kleurencirkel vormt het de schakel tussen rood aan de ene kant van het spectrum en violet aan de andere kant. Het is een veel voorkomende kleur voor bloemen, vooral in de tropen. Na de Tweede wereldoorlog werd het de kleur voor meisjes.

Magenta wordt vaak beschreven als paars - rood, roodachtig-paars of mauvish - crimson. In het RGB (additief) kleursysteem, zoals bij beeldschermen, maak je magenta met rood en blauw licht. Bij het CMYK (subtractieve) kleursysteem is het een van de primaire kleuren samen met cyaan (C) en geel (Y). Het is dan ook een van de vier kleuren inkt die door een inkjet printer worden gebruikt bij het afdrukken in kleur. De toon van magenta die bij het drukken wordt gebruikt, wordt "printermagenta" genoemd en is iets donkerder. Het is ook een tint paars.

Magenta dankt zijn naam aan een anilinekleurstof die in 1859 werd gemaakt en gepatenteerd door de Franse chemicus François-Emmanuel Verguin, die het eerst nog fuchsine noemde, naar de bloem Fuchsia. Het werd hernoemd om de Italiaans-Franse overwinning te vieren in de Slag om Magenta, gevochten tussen de Fransen en de Oostenrijkers op 4 juni 1859, nabij de Italiaanse stad Magenta in Lombardije. Een vrijwel identieke kleur, roseine genaamd, werd in 1860 gemaakt door twee Britse chemici, Chambers Nicolson en George Maule. De webkleur magenta wordt ook wel fuchsia genoemd.

De HEX kleurcode voor magenta is #FF00FF.

Andere tinten magenta

Drukkers of Pantone magenta - #D0417E


Briljant magenta of roze - #F653A6


Donker magenta - #8B008B


Hot magenta - #FF1DCE


Quinacridon magenta - #9A114F


Hemel magenta - #CF71AF


Fuchsia roze - #FF77FF


Staal roze - #CC33CC


Permanent roze - #ff1493


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Magenta_(kleur)&oldid=720756"