Cyaan

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Diverse tinten cyaan

Lichtblauw ook wel Cyaan genoemd is een kleur. Dingen die vaak als lichtblauw worden aangezien:

  • De lucht
  • Water, vooral bij een tropisch strand. Ook zwembaden krijgen vaak deze kleur.

Cyaan is de kleur tussen groen en blauw op het zichtbare spectrum van licht of additieve RGB-systeem waarmee beeldschermen werken. Bij het mengen van verf of drukinkt in het subtractieve kleursysteem (CMYK-kleursysteem), is cyaan een van de primaire kleuren, samen met magenta en geel (zie ook kleurencirkel). Kleuren in het cyaankleurenbereik zijn groenblauw, Turquoise (kleur), elektrisch blauw, aquamarijn, aqua en andere die worden beschreven als blauwgroen.

De naam is afgeleid van het oude Griekse woord kyanos, wat "donkerblauw email, Lapis lazuli" betekent. Het was vroeger bekend als "cyaanblauw".

De chemische verbinding cyanide is een giftig pigment. De planeet Uranus is cyaan gekleurd vanwege de overvloed aan methaan in zijn atmosfeer. Aardgas (methaan), dat door velen wordt gebruikt om thuis op gasfornuizen te koken, heeft een cyaankleurige vlam wanneer het wordt verbrand met een mengsel van lucht.

Andere tinten cyaan

Aqua - #00FFFF


blauwgroen - #0D98BA


Celeste - #B2FFFF


Donker cyaan - #008B8B


Elektrisch blauw - #7DF9FF


Keppel - #3AB09E


Licht zeegroen - #20B2AA


Hemels blauw - #80DAEBAfkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Cyaan&oldid=720644"