Minotaurus

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De Minotaurus is een mythe. De Mintoraurus is half stier en half mens en woonde in het labyrint.

Minos, de koning van Kreta had ooit van de zeegod Poseidon een mooie witte stier gekregen die hij in de toekomst moest offeren.

Minos vond de stier echter te mooi om te offeren dus liet hij een andere stier afmaken. Poseidon (god van de wateren) was zo boos dat hij de vrouw van Minos verliefd liet worden op de witte stier.

Uit die liefde werd de Minotaurus geboren, half stier half mens. Minos schaamde zich zo voor het gedrocht dat hij aan Daedalus, een groot architect, vroeg een reusachtig doolhof te bouwen. Het doolhof was zo groot en ingewikkeld dat als je erin zou gaan er niet meer uit kon komen. Dat reusachtige doolhof heette het labyrint.

Later, toen zijn zoon in Athene werd vermoord, stond Minos erop dat de stad elk jaar zeven jongens en meisjes moest voeren aan de Minotaurus. Op een dag moest Theseus de zoon van de koning van Athene ook gevoerd worden.

Wat Minos niet verwacht had, was dat zijn dochter (Ariadne) erg verliefd was op Theseus. Zij gaf Theseus een zwaard om de Minotaurus te doden en een bal wol zodat hij de weg terug uit het doolhof kon vinden. Het lukte Theseus wat het einde van de Minotaurus betekende. Achteraf bleek Ariadne wel verdrietig te zijn omdat zij stiekem elke dag de Minotaurus ging bezoeken, omdat de Minotaurus haar broer was.


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Minotaurus&oldid=661445"