Hephaistos

Uit Wikikids
⧼vector-jumptonavigation⧽ ⧼vector-jumptosearch⧽
Hephaistos (rechts)

Hephaistos is een god uit de Griekse mythologie. Hephaistos is de god van de smeedkunst, het vuur en de ambachtslieden. Tevens was hij de smid van de goden en heeft ook een hoop dingen gemaakt voor andere goden. Hephaistos was geen belangrijke god en wordt daarom ook wel de onbelangrijkste god uit de Griekse mythologie genoemd. De Romeinen stelden hem gelijk aan Vulcanus.

Volgens de Griekse mythologie had Hephaistos hele sterke armen, maar zwakke benen. Daarnaast was Hephaistos nog mank. Zijn ene been was namelijk korter dan zijn andere been. Hephaistos was de zoon van Hera en Zeus, maar volgens andere bronnen was hij de zoon van Hera en een andere man. In de Illias van Homerus worden twee verklaringen gegeven voor zijn mankheid. Hephaistos was geen knappe god en wordt zelfs beschreven als lelijk. Toch had hij altijd wel een knappe vrouw. Hephaistos was bijvoorbeeld getrouwd met Aphrodite, de godin van de liefde en schoonheid. Hoewel Hephaistos erg van haar hield, ging Aphrodite vreemd met Ares, de god van de oorlog. In de Romeinse mythologie werd Aphrodite Venus genoemd.

Hephaistos heeft haast geen mythologische verhalen; hij was namelijk meestal aan het werk. Wel komt hij in andere verhalen voor, meestal als vermelding dat hij een bepaald voorwerp gemaakt heeft. Ook maakte hij een schild voor Herakles en een harnas voor Achilles. Hephaistos had tevens een goede relatie met Pallas Athena en samen werden ze gevierd op hetzelfde feest in Athene. Hephaistos werd vooral door smeden en andere ambachtslieden vereerd.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Hephaistos&oldid=688378"