Ares (mythologie)

Uit Wikikids
(Doorverwezen vanaf Ares)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Een beeld van Ares. Mogelijk is dit een Romeinse kopie van een Grieks beeld.

Ares is de god van de oorlog volgens de Griekse mythologie. Hoewel Pallas Athena ook een oorlogsgodin was, ging ze meer over een beheerste oorlog (met plan) en de strategie. Ares ging meer over een chaotische oorlog en over de krijgslust. De Romeinse naam van Ares is Mars.

Mythologie

Ares was de zoon van Zeus en Hera. Hij had schik in het moorden van mensen en plunderen van dorpen. Ares is de halfbroer van Athena, de godin van de wijsheid en oorlog. Ares was in tegenstelling tot Athena een hele woeste god met een opvliegend karakter. Hierdoor haatte de andere goden hem eigenlijk, vooral Zeus en Athena. Volgens de Grieken was Ares ook de veroorzaker van de pest, onheil en de dood. Dit waren ook vaak dingen die ontstonden in gebieden die door een oorlog werden getroffen.

De god werd overigens wel een keer overmeestert, door Othos en Ephialtes. Zij boeiden hem en hielden hem dertien maanden gevangen. Uiteindelijk bevrijdde de god Hermes hem. De god werd vaak afgebeeld als jonge, sterke man met een strijdhelm en wapenuitrusting. Ook had de god een aantal zonen. Als eerste waren er Deimos en Phobos (Vrees en Schrik). Als tweede de stedenverwoestende Enyo. Daarnaast waren er Kydoimos (rumoer van de strijd) en Eris (tweedracht en twist). Hij werd in een gouden strijdwagen voortgetrokken. Hij zwaaide vaak met een speer en tot zijn attributen behoorden het schild en verschillende dieren, zoals de wolf, het paard, de zwijn, het everzwijn, de haan, de gier, de kerkuil en de specht.

Ares had verschillende relaties met vrouwen. Hij werd ook wel een mannenverdelger genoemd, aangezien er haast alleen maar mannelijke soldaten waren in het Oude Griekenland. Deze mannen vielen op het slagveld. Ares had daarom ook vaak relaties met hun vrouwen. Hij had een zwak voor de godin van de liefde en schoonheid, Aphrodite. Aphrodite had ook een zwak voor hem, ondanks haar relatie met de god Hephaistos. De twee hadden daarom een geheime relatie met elkaar, waar Hephaistos uiteindelijk achter kwam.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Ares_(mythologie)&oldid=696461"