Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!

Achilles

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Beeld van stervende Achilles

Achilles was een Griekse held uit de Griekse oudheid. Zijn ouders waren Thetis en Peleus Hij was één van de helden die meevocht aan de kant van de Grieken tegen Troje. De legende van Achilles vertelt dat hij bijna onsterfelijk was omdat zijn moeder, de zeegodin Thetis, hem als baby in de rivier Styx had gedoopt. Zij moest hem alleen wel ergens vasthouden, namelijk om zijn enkel. Daardoor was dat zijn enige zwakke plek in zijn lichaam; zijn achilleshiel!

In de Trojaanse oorlog wist Achilles uiteindelijk in een duel Hector te verslaan. Hector was de grote held van de Trojanen. Achilles bond het lichaam van Hector achter zijn paardenkar en reed rondjes om de stadsmuren van Troje. Dit deed hij met de bedoeling om Hector te straffen, omdat Hector Patroclus, de vriend van Achilles, had gedood.

Uiteindelijk kwam ook Achilles om in de Trojaanse oorlog doordat Paris hem met een pijl trof in zijn achilleshiel. Zijn zoon Pyrrhos (later Neoptolemos genoemd) hielp de Grieken na zijn dood de Trojanen na tien lange jaren eindelijk te verslaan.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Achilles&oldid=731114"