Kronos

Uit Wikikids
⧼vector-jumptonavigation⧽ ⧼vector-jumptosearch⧽
Kronos castreert Ouranos.

Kronos (ook bekend als Cronus) was in de Griekse mythologie de vader van Zeus. Kronos' ouders waren Ouranos en Gaia. Hij is de jongste Titaan. Ouranos was jaloers op al zijn zonen en gooide ze in een diepe put. Gaia wilde wraak nemen en spoorde Kronos aan zijn vader te castreren. Dat deed Kronos met een sikkel. Daarna werd hij in de plaats van zijn vader oppergod. Hij trouwde daarna met zijn zus Rheia.

Kronos had echter, net als zijn vader, een angst voor zijn kinderen, omdat hem voorspeld was dat die de macht van hem zouden overnemen. Daarom at hij alle kinderen op die hij met Rheia kreeg. Hestia, Demeter, Hera, Hades en Poseidon verdwenen zo, in die volgorde, in de buik van Kronos. Rheia was hier helemaal niet blij mee en toen ze weer zwanger was vluchtte ze naar Kreta, zodat Kronos haar kind ditmaal niet zou opeten. Zo baarde ze daar haar laatste kind, Zeus. Kronos wist dat ze een kind had gebaard en wilde dat weer opeten. Rheia hield hem toen voor de gek en gaf hem een in een doek gewikkelde steen, die Kronos vervolgens opat.

Zeus groeide intussen zorgeloos op op Kreta. Toen hij zich sterk genoeg voelde gaf hij Kronos een wijn-mosterddrankje, waardoor die moest overgeven. Zo kwamen de broers en zussen van Zeus voor de tweede keer ter wereld. Samen met hen versloeg Zeus Kronos, en sindsdien was Zeus de oppergod. Zijn broers en zussen werden de andere goden van de Olympus.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Kronos&oldid=693935"