Icarus

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Daedalus geeft Icarus een zetje, een schilderij uit 1799

Icarus is een mythologische personage uit de Griekse mythologie. Hij wordt uitvoerig beschreven in de mythe Icarus en Daedalus.

Kreta

Zijn vader Daedalus was in die tijd de meest beroemdste uitvinder. Koning Minos, koning van Kreta, had een probleem, namelijk de Minotaurus. Dit monsterlijk wezen moest weg van de koning. Daedalus bouwde een reusachtig doolhof, een labyrint, voor de Minotaurus. Kreta is een eiland en is daarom alleen via de boot te verlaten. Toen Daedalus klaar was met zijn taak, wilde hij en zijn zoon Icarus vertrekken. Maar de koning wilde dit niet, hij vond dat Daedalus meer moest bouwen voor hem.

Vliegen

Daedalus heeft dagenlang staan nadenken. Uiteindelijk kwam hij met een idee. Vliegen! Na een paar dagen kwam Daedalus met vleugels van veren, hout en was. Icarus kreeg het volgende te horen: 'Icarus, mijn zoon, luister goed naar mij. Deze vleugels zijn erg kwetsbaar, dus vlieg niet te laag, want dan worden je vleugels nat, maar vlieg ook niet te hoog want dat smelt de was' Hierna begon hun vliegtocht naar huis.

Dood

Icarus was zo opgewonden over het feit dat hij vloog, dat hij heen en weer ging met zijn vleugels. Hij hoorde de waarschuwingen van zijn vader niet eens en vloog zo hoog mogelijk en dook dan weer zo laag mogelijk naar beneden. Uiteindelijk smolten zijn vleugels, omdat hij te hoog vloog. Toen viel hij naar beneden op de kust van Italië. Hij overleefde deze val niet. Daedalus heeft zijn zoon begraven en een stad gesticht op die plek.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Icarus&oldid=696475"