Help mee! Maak een account of meld je aan.
Van 24 juni t/m 24 juli staat WikiKids in het teken van het wikiproject:Honderdjarige Oorlog. Wil je ook meedoen? Klik dan hier!
Lees de nieuwste editie van ons nieuwsblad!

Maya

Uit Wikikids
(Doorverwezen vanaf Maya's)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De Maya's waren een indianenvolk met een hoog ontwikkelde beschaving, net zoals hun noordelijke buren:Azteken en hun zuidelijke buren:Inca's. De Maya’s leefden in een heel uitgestrekt gebied van Zuid-Mexico, Belize en Guatemala tot in El Salvador en Honduras. Een gebied tien keer zo groot als Nederland.

Een oude mayaruïne in Belize.

Meer info over de Maya's

Tussen 500 en 900 na Christus waren de Maya’s op hun hoogtepunt. Ze bouwden toen gigantische steden met paleizen en tempels. Ze schreven dikke boeken en konden ongelooflijk goed rekenen. Ze hadden zelfs zeer precieze kalenders. En bovendien hadden ze ook kunstenaars die bedreven waren in het schilderen en beeldhouwen.

Er zijn nog steeds Maya's, maar de Spanjaarden dwongen ze om hun beschaving te vergeten. Alleen hun taal spreken ze nog. Plotseling kwam er een einde aan de Maya’s. Want toen de Spanjaarden in de zestiende eeuw Midden-Amerika veroverden, was de grote Maya-beschaving allang helemaal verstopt onder een dikke laag tropisch oerwoud.

Er is nog altijd maar een klein stukje van die oude Maya-wereld blootgelegd. Maar de belangrijkste plekken zijn ondertussen wel opgegraven en bestudeerd. De Maya’s leefden in plaats van een groot rijk in verschillende grote onafhankelijke steden: Palenque, Tikal, Copán, Bonampak, Yaxchilán en Chichén Itzá, met aan het hoofd machtige koningen en priesters. Koningen die de stad leidden en vaak oorlog voerden met elkaar. Ze voerden oorlog om veel macht te krijgen en om slaven te krijgen. De koningen kregen de belangrijkste rituelen, want ze waren ook bemiddelaars met de goden. En om een stad goed te besturen was er hulp van de goden nodig. Zo moesten ze regelmatig bloedoffers brengen aan de goden. Ze doorboorden hun oren, tongen en zelfs hun penis. Het bloed vingen ze dan op met een papiertje om het te verbranden. En als dat bloed dan verbrand was, dan konden ze met de goden spreken. De goden verschenen dan in de rook. De Maya’s zijn ook bekend om hun schrift dat we vooral kennen van wat er op de stenen staat, want de Spanjaarden hebben alle boeken verbrand. De God Chac, was de schepper van het leven, de rode god van het Oosten aan wie maïs en vlees geofferd werd. De Maya’s hadden niet alleen hun eigen schrift, maar ook hadden ze eigen getallen, zelfs met het getal 0. Tot en met 19. Maar blijkbaar hadden ze niet genoeg aan één systeem, ze hadden ook nog hoofden waarmee ze rekenden. Je zou kunnen stellen, dat Maya’s de uitvinders van het hoofdrekenen.

De Maya's leefden niet in een groot rijk, maar in verschillende stadstaten. De belangrijkste waren: Palenque, Tikan, Copal, Bonampak, Yaxchilan en Chichen Itza. Aan het hoofd van die steden stonden vrijwel altijd koningen en priesters. De koningen, die veel macht wilden, voerden vaak oorlog met elkaar. Als ze de oorlog wonnen, kregen ze veel macht, slaven, en soms grond. Ze vonden zichzelf dan ook heel belangrijk.


Maya’s waren ook experts in sterrenkunde. Op basis van wat ze in de sterren zagen, ontwikkelden ze kalenders. Kalenders die vooral van belang waren om hun rituelen precies te kunnen plannen. Een ster die speciaal in de gaten gehouden werd was Venus, de Ochtendster, die volgens de Maya’s verantwoordelijk was voor ongeluk. De Maya's waren ook het eerste volk met een kalender. Deze kalender is heel lang. Hij gaat tot 2012. Sommige mensen geloven dan dat de wereld vergaat (maar dat klopt niet). Zo’n prachtige cultuur waar bijna niets meer van over is.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Maya&oldid=621291"