Cornelis Lely

Uit Wikikids
(Doorverwezen vanaf Lely)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Cornelis Lely in 1905

Cornelis Lely (1854-1929) was een Nederlandse ingenieur, waterbouwkundige, minister en gouverneur. Lely ontwierp in 1891 voor de Zuiderzeevereniging een plan voor de afsluiting van de Zuiderzee. Ook bedacht hij de Afsluitdijk en de aanleg van nieuwe polders. Dit enorme project werd het Zuiderzeeproject genoemd.

Lely overleed op 74-jarige leeftijd. Hij werd liggend op de grond naast zijn bureau gevonden, waar hij net was begonnen aan een brochure over het toen nog aan te leggen Amsterdam-Rijnkanaal. Hij heeft de eerste drooglegging – die van het Wieringermeer– in 1930 en de sluiting van de Afsluitdijk (1932) niet meer meegemaakt.


De hoofdstad van de provincie Flevoland, die door het Zuiderzeeproject kon worden drooggelegd, werd naar hem vernoemd: Lelystad. Ook staat er een standbeeld van Cornelis Lely op de afsluitdijk. Er is ook een straat naar hem vernoemd; de Cornelis Lelylaan.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Cornelis_Lely&oldid=829550"