Geschiedfilosofie

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
"Geschiedenis wordt geschreven door de overwinnaars", stelde George Orwell ooit. Stel dat nazi-Duitsland de Tweede Wereldoorlog won, dan zouden kinderen nu op school leren hoe slecht en gevaarlijk de geallieerden waren tijdens de oorlog. Volgens de geschiedenisboeken zouden de nazi's dan de 'goeierikken' zijn geweest en Duitse soldaten de 'helden'.

De geschiedfilosofie bestudeert zowel de geschiedenis van de mensheid als de manier waarop de geschiedenis geschreven is. Zo houdt geschiedfilosofie zich bijvoorbeeld bezig met de betekenis die we geven aan de menselijke geschiedenis.

Tegenwoordig vinden sommige mensen dat de term Gouden Eeuw eigenlijk een slechte benaming is, omdat er veel slavernij was in die eeuw. Zo 'goud' was deze eeuw dus helemaal niet, vinden zij. Vroeger waren mensen trots op deze benaming, maar nu wordt dat steeds minder. Nu denken mensen dus heel anders over de geschiedenis dan eerst.


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Geschiedfilosofie&oldid=822665"