Du Fu

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Du Fu
Dufu.jpg
Latere afbeelding van Du Fu
Citaat
Algemene informatie
Naam voluit Du Fu (Chinees:杜甫)
Pseudoniem
Bijnaam "dichterheilige" (詩聖, shī shèng)
Geboren 712
Geboorteplaats Gongyi, Henan
Overleden 770
Nationaliteit Volksrepubliek China China
Beroep Dichter, Politicus
Werk
Jaren actief ca. 732-770
Genre(s) Poëzie
Stroming
Invloeden
Bekende werken "Het lied van de karren"
Uitgeverij(en)
dbnl
Handtekening
Website
Portaal Portal.svg Literatuur

Du Fu (Chinees :杜甫) werd geboren in 712 en overleed in 770. Hij was een Chinese dichter en politicus van de Tang-dynastie.

Inleiding

Samen met zijn oudere tijdgenoot en vriend Li Bai (ook wel Li Po), wordt hij vaak de grootste van de Chinese dichters genoemd. Zijn grootste ambitie (dadendrang) was om als succesvol ambtenaar zijn land te dienen, maar hij bleek niet in staat om de nodige aanpassingen te doen. Zijn leven werd, net als het hele land, verwoest door de An Lushan-opstand van 755, en de laatste 15 jaar van zijn leven waren een tijd van bijna constante onrust. Hoewel hij aanvankelijk weinig bekend was bij andere schrijvers, werden zijn werken enorm invloedrijk in zowel de Chinese als de Japanse literaire cultuur. Van zijn poëtische geschriften zijn door de eeuwen heen bijna vijftienhonderd gedichten bewaard gebleven. Hij is door Chinese critici de "dichter-historicus" en de "dichter-wijsgeer" genoemd. In de westerse wereld wordt hij voorgesteld als "de Chinese Virgil, Horace , Ovidius, Shakespeare, Milton, Burns, Wordsworth, Béranger, Hugo of Baudelaire".

Levensloop

Du Fu.jpg

Het meeste van wat bekend is over het leven van Du Fu komt uit zijn gedichten. Zijn grootvader van vaderskant was Du Shenyan, een bekende politicus en dichter tijdens het bewind van keizerin Wu Zetian (r. 690-705). Du Fu werd geboren in 712; de exacte geboorteplaats is onbekend, behalve dat het in de buurt van Luoyang was, in de provincie Henan (Gong County lijkt het meest waarschijnlijk). Op latere leeftijd zag hij zichzelf als behorend tot de hoofdstad Chang'an , de voorouderlijke geboorteplaats van de familie Du.

Du Fu's moeder stierf kort na zijn geboorte, en hij werd gedeeltelijk opgevoed door zijn tante. Hij had een oudere broer, die jong stierf. Hij had ook drie halfbroers en een halfzus, naar wie hij vaak verwijst in zijn gedichten, hoewel hij zijn stiefmoeder nooit vermeldt.

Als zoon van een minderjarige geleerde-ambtenaar, werd zijn jeugd besteed aan de standaardopleiding van een toekomstige ambtenaar: studie van de confucianistische klassiekers van filosofie , geschiedenis en poëzie. Later beweerde hij verdienstelijke gedichten te hebben gemaakt in zijn vroege tienerjaren, maar deze zijn verloren gegaan.

Reizen

Du Fu, de reiziger

In de vroege jaren 730 reisde hij door het Jiangsu / Zhejiang - gebied; zijn oudste bewaard gebleven gedicht, dat een poëziewedstrijd beschrijft, dateert vermoedelijk uit het einde van deze periode, rond 735. In dat jaar nam hij het keizerlijke examen af, waarschijnlijk in Chang'an. Hij zakte, tot zijn verbazing en die van eeuwen later critici. Hung concludeert dat hij waarschijnlijk gefaald heeft omdat zijn prozastijl destijds te dicht en obscuur (duister) was. Na deze mislukking ging hij weer reizen, dit keer rond Shandong en Hebei.

Zijn vader stierf rond 740. Du Fu zou vanwege de rang van zijn vader in het ambtenarenapparaat hebben mogen treden, maar hij zou het voorrecht hebben opgegeven ten gunste van een van zijn halfbroers. Hij bracht de volgende vier jaar door in het Luoyang-gebied, waar hij zich bezig hield op het gebied van binnenlandse aangelegenheden.

In de herfst van 744 ontmoette hij voor het eerst Li Bai (Li Po) en de twee dichters vormden een vriendschap. David Young beschrijft dit als "het belangrijkste vormende element in Du Fu's artistieke ontwikkeling", omdat het hem een ​​levend voorbeeld gaf van het teruggetrokken dichter-geleerde leven waartoe hij werd aangetrokken na zijn mislukking in het ambtelijk examen. De relatie was echter wat eenzijdig. Du Fu was een paar jaar jonger, terwijl Li Bai al een poëtische ster was. Er bestaan twaalf gedichten van of over Li Bai van de jongere dichter, maar slechts één in de andere richting. Ze ontmoetten elkaar slechts één keer, in 745.

Illustratie bij zijn gedichten (1666)

In 746 verhuisde hij naar de hoofdstad in een poging zijn officiële carrière nieuw leven in te blazen. Hij deed het jaar daarop voor de tweede keer het ambtelijk examen, maar alle kandidaten kregen door de premier een onvoldoende (blijkbaar om het ontstaan ​​van mogelijke rivalen te voorkomen). Hij deed nooit meer een poging tot examen, maar diende rechtstreeks een verzoekschrift in bij de keizer in 751, 754 en waarschijnlijk opnieuw in 755. Hij trouwde rond 752 en in 757 had het paar vijf kinderen gekregen - drie zonen en twee dochters - maar een van de zonen stierf jong in 755. Vanaf 754 kreeg hij longproblemen (waarschijnlijk astma), de eerste van een reeks kwalen die hem de rest van zijn leven achtervolgden. Het was in dat jaar dat Du Fu gedwongen werd zijn gezin te verhuizen vanwege de onrust van een hongersnood veroorzaakt door massale overstromingen in de regio.

In 755 ontving hij een benoeming als griffier (secretaris) van het kantoor van de rechtercommandant van het paleis van de kroonprins. Hoewel dit een ondergeschikte functie was, zou het in normale tijden in ieder geval het begin van een officiële carrière zijn geweest. Nog voordat hij aan het werk was gegaan, werd de positie echter door de gebeurtenissen weggevaagd.

Oorlog

De An Lushan-opstand begon in december 755 en duurde bijna acht jaar lang. Het veroorzaakte een enorme ontwrichting van de Chinese samenleving: de volkstelling van 754 telde 52,9 miljoen mensen, maar tien jaar later telde de volkstelling slechts 16,9 miljoen, de rest was ontheemd of vermoord. Gedurende deze tijd leidde Du Fu een grotendeels rondtrekkend leven, onrustig door oorlogen, bijbehorende hongersnoden en keizerlijk ongenoegen. Deze periode van ongeluk was een van de redenen dat Du Fu dichter werd:

Eva Shan Chou heeft geschreven: "Wat hij om zich heen zag - de levens van zijn familie, buren en vreemden - wat hij hoorde, en wat hij hoopte of vreesde van de voortgang van verschillende campagnes-dit werden de blijvende thema's van zijn poëzie".

Zelfs toen hij hoorde van de dood van zijn jongste kind, wendde hij zich in zijn poëzie tot het lijden van anderen in plaats van stil te staan ​​bij zijn eigen tegenslagen. Du Fu schreef:

Peinzend over wat ik heb meegemaakt, als zelfs ik zo'n lijden ken, moet de gewone man zeker door de wind worden gerammeld.

In 756 werd keizer Xuanzong gedwongen de hoofdstad te ontvluchten en af ​​te treden. Du Fu, die weg was uit de stad, nam zijn familie mee naar een veilige plek en probeerde zich bij het hof van de nieuwe keizer (Suzong) aan te sluiten, maar hij werd gevangengenomen door de rebellen en meegenomen naar Chang'an. In de herfst werd zijn jongste zoon, Du Zongwu (Baby Beer), geboren. Rond deze tijd zou Du Fu malaria hebben opgelopen.

Hij ontsnapte het jaar daarop uit Chang'an en werd benoemd tot archivaris toen hij in mei 757 weer bij het hof kwam. Deze functie gaf toegang tot de keizer, maar was grotendeels ceremonieel. Du Fu's zorgvuldigheid dwong hem om er gebruik van te maken: hij veroorzaakte problemen voor zichzelf door te protesteren tegen de verwijdering van zijn vriend en beschermheer Fang Guan op basis van een kleine aanklacht. Hij werd gearresteerd, maar kreeg in juni gratie. In september kreeg hij toestemming om zijn familie te bezoeken, maar hij voegde zich al snel weer bij het hof en op 8 december 757 keerde hij met de keizer terug naar Chang'an nadat het door regeringstroepen was heroverd. Zijn advies werd echter nog steeds niet gewaardeerd en in de zomer van 758 werd hij gedegradeerd tot commissaris van Onderwijs in Huazhou. Hij trok verder in de zomer van 759; dit is traditioneel toegeschreven aan hongersnood, maar Hung gelooft dat frustratie een meer waarschijnlijke reden is.  Vervolgens bracht hij ongeveer zes weken door in Qinzhou (nu Tianshui , provincie Gansu), waar hij meer dan zestig gedichten schreef.

Chengdu

In december 759 verbleef hij kort in Tonggu (het huidige Gansu). Hij vertrok op 24 december naar Chengdu (provincie Sichuan), waar hij werd ontvangen door de plaatselijke prefect (soort provincie bestuurder) en mededichter Pei Di. Du vestigde zich vervolgens voor het grootste deel van de volgende vijf jaar in Sichuan. In de herfst van dat jaar kwam hij in financiële problemen en stuurde hij gedichten om hulp aan verschillende kennissen. Hij werd afgelost door Yan Wu, een vriend en oud-collega die werd benoemd tot gouverneur-generaal van Chengdu. Ondanks zijn financiële problemen was dit een van de gelukkigste en meest vredige periodes van zijn leven. Veel van Du's gedichten uit deze periode zijn vreedzame vertellingen van zijn leven in Du Fu Thatched Cottage. In 762 verliet hij de stad om te ontsnappen aan een opstand, maar hij keerde terug in de zomer van 764 toen hij werd benoemd tot adviseur van Yan Wu, die betrokken was bij campagnes tegen het Tibetaanse rijk.

Laatste jaren

Luoyang, de regio van zijn geboorteplaats, werd in de winter van 762 door regeringstroepen terugheroverd en in de lente van 765 zeilden Du Fu en zijn familie de Yangtze af, blijkbaar met de bedoeling daar heen te gaan. Ze reisden langzaam, opgehouden door zijn slechte gezondheid (tegen die tijd leed hij aan een slecht gezichtsvermogen, doofheid en algemene ouderdom naast zijn eerdere kwalen). Ze verbleven bijna twee jaar in Kuizhou (in wat nu Baidicheng, Chongqing is) bij de ingang van de Drie Kloven bij de Yangtze, vanaf het late voorjaar van 766. Deze periode was Du Fu's laatste grote poëtische bloei, en hier schreef hij 400 gedichten in zijn compacte, late stijl. In de herfst van 766 werd Bo Maolin gouverneur van de regio: hij steunde Du Fu financieel en nam hem in dienst als zijn onofficiële secretaris.

In maart 768 hervatte hij zijn reis en bereikte de provincie Hunan, waar hij stierf in Tanzhou (nu Changsha) in november of december 770, op zijn 58e jaar.

Werk

Sinds de Song-dynastie hebben critici Du Fu de "dichterheilige" genoemd (詩聖, shī shèng).  De meest direct historische van zijn gedichten zijn die over militaire tactieken of de successen en mislukkingen van de regering, of de gedichten van advies die hij aan de keizer schreef. Indirect schreef hij over het effect van de tijd waarin hij leefde op zichzelf en op de gewone mensen van China.

Ook werd hij de "dichterwijsgeer" (詩聖, shī shèng) genoemd, een tegenhanger van de filosofische wijze, Confucius.

Een van de oudste bewaard gebleven werken, Het lied van de karren (van rond 750), geeft een stem aan het lijden van een dienstplichtige soldaat in het keizerlijke leger. Het slaat ook op zijn eigen lijden.

Hoewel hij in alle poëtische vormen schreef, is Du Fu vooral bekend om zijn lǜshi (klassieke Chinese poëzieversvorm), een soort gedicht met strikte beperkingen op vorm en inhoud, bijvoorbeeld:

Het publiek verlatend door de stille gangen,

statig en mooi, we gaan door de paleispoorten,

draaien in verschillende richtingen: je gaat naar het westen

Met de Ministers van Staat. Ik, anders.

Aan mijn kant zijn de wilgentakjes breekbaar, groen.

Je wordt daar getroffen door scharlakenrode bloemen.

Onze aparte manieren! Je schrijft zo goed, zo vriendelijk,

om tevergeefs een praatzieke oude man te waarschuwen.

"Memorial in antwoord op het advies van een vriend"

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Du_Fu&oldid=731595"