Verbeter WikiKids vandaag nog!
Stem nu op: Koude Oorlog

Astma

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Esculaap.svg
Gezondheidsklachten?

Ga naar een dokter of huisarts! Volg geen adviezen over gezondheidsklachten van het internet op.

Medicijnen astma; links 'n disc, rechts 'n puffer.

Astma is een ontsteking in de longen en luchtwegen. Als je astma hebt, dan gaat de ontsteking niet over. Dat heet chronisch ziek zijn. Je kunt astma al vanaf je geboorte hebben. Sommige mensen krijgen het op latere leeftijd. Maar het is niet besmettelijk. Waardoor je het krijgt is nog niet duidelijk. De wetenschappers zijn dat nog steeds aan het onderzoeken.

Je kunt met astma vaak niet zo goed tegen bijvoorbeeld (sigaretten)rook en huisstofmijt. De meeste mensen met astma die in een ruimte zijn met teveel van die prikkelende stoffen beginnen dan te hoesten, te piepen en krijgen het benauwd. Soms krijg je door teveel inspanning een astma-aanval. Bijvoorbeeld tijdens de gymles. Dan krijg je even geen lucht meer, maar dit is meestal niet gevaarlijk. Gelukkig kun je door het gebruik maken van medicijnen minder last hebben van de astma. Als dat hoesten en/of benauwdheid plotseling opkomt, dan heet dat een astma-aanval.

Er zijn wel verschillende soorten astma. Er zijn mensen die er heel veel last van krijgen, maar sommige mensen hebben er juist minder last van.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Astma&oldid=730239"