Yangtze

Uit Wikikids
⧼vector-jumptonavigation⧽ ⧼vector-jumptosearch⧽
Yangtze
Yangtze River Map.png
Een kaart van de Yangtze
Lengte 6.300 km
Hoogte van de bron 5.170 m
Stroomsnelheid 30.146 m 3 /s gemiddeld
Grootte stroomgebied 1.808.500 km 2
Van Moeder Qu ( Jari Hill ), Tibet (Qinghai)
Naar Oost-Chinese Zee
Stroomt door Vlag van China China
Bevaarbaar? Crystal Clear action apply.png
Portaal Portal.svg WikiKidsAtlas

De Yangtze, Yangzi, Jangtsekiang of officieel Chang Jiang is de langste rivier in Azië, de op twee na langste (3e) ter wereld na de Amazone in Zuid-Amerika en de Nijl in Afrika, en de langste in de wereld volledig binnen één land. Het ontspringt bij Jari Hill in het Tanggula-gebergte (Tibetaans Plateau) en stroomt 6.300 km in een over het algemeen oostelijke richting naar de Oost-Chinese Zee. Het is de zevende grootste rivier naar afvoervolume ter wereld. Het stroomgebied omvat een vijfde van het landoppervlak van China en biedt onderdak aan bijna een derde van de bevolking van het land.

De Yangtze heeft een grote rol gespeeld in de geschiedenis, cultuur en economie van China. Al duizenden jaren wordt de rivier gebruikt voor water, irrigatie, sanitaire voorzieningen, transport, industrie, grensmarkering en oorlog. De welvarende Yangtze-delta genereert maar liefst 20% van het binnenlands bruto product (BBP) van China. De Drieklovendam op de Yangtze is de grootste waterkrachtcentrale ter wereld. Medio 2014 kondigde de Chinese regering aan dat ze een meer gelaagd transportnetwerk aan het bouwen was, bestaande uit spoorwegen, wegen en luchthavens, om een ​​nieuwe economische gordel langs de rivier te creëren.

De Yangtze stroomt door een breed scala aan ecosystemen en is de habitat (woonplaats) van verschillende bedreigde soorten, waaronder de Chinese alligator, de bruinvis met smalle ribbels en de Yangtze-steur, maar was ook de thuisbasis van de uitgestorven Yangtze-rivierdolfijn (of baiji ) en Chinese peddelvissen. In de afgelopen jaren heeft de rivier te lijden gehad van industriële vervuiling, plasticvervuiling, landbouwafval, aanslibbing en verlies van wetlands (natte landen) en meren, wat seizoensoverstromingen verergert. Sommige delen van de rivier zijn nu beschermd als natuurreservaten. Een deel van de stroomopwaartse Yangtze die door diepe kloven in het westen van Yunnan stroomt, maakt deel uit van de beschermde gebieden van de Drie Parallelle Rivieren van Yunnan, die op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staan.

Belangrijke steden langs de rivier

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Yangtze&oldid=807517"