Charles Baudelaire

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Baudelaire

Charles Pierre Baudelaire (Parijs, 9 april 1821 – aldaar, 31 augustus 1867) was een Frans dichter, essayist en kunstcriticus. Hij is vooral bekend van zijn dichtbundel Les Fleurs du mal (1843). Baudelaire is ook bekend vanwege zijn ideeën over het stedelijke leven en de stedelijke, moderne cultuur.

Baudelaire woonde in Parijs en deze stad onderging een ware verandering. Oude gebouwen in de stad werden afgebroken en vervangen of opgeknapt. Er was meer aandacht voor natuur, hygiëne, schoonheid en mobiliteit. Hierdoor ontstond het moderne Parijs, zoals we dat nu kennen. Parijs was volgens Baudelaire de moderne stad. Hij onderscheidde de stedelijke moderne cultuur van de landelijke traditionele cultuur. Baudelaire had bewondering voor het vluchtige en voorbijgaande karakter van het alledaagse leven in de stad. Hij wees de behouden en bekrompen wereld van het dorp en de provincie af. Volgens Baudelaire was het leven in de stad een sociaal experiment, dat voortdurend bestudeerd kon worden. In de stad was er contact tussen vele mensen uit verschillende culturen en met verschillende ideeën. Hierdoor wordt er geëxperimenteerd wat wel en wat niet werkte. De wereld die vooraf was gegeven was voortdurend in beweging en veranderde voortdurend.

De ideeën van Baudelaire kregen kritiek van de levensfilosofen, zoals Friedrich Nietzsche. Zij stelde dat de stedelijke, moderne cultuur geen respect had voor traditie en geschiedenis. Hierdoor werd de stedelijke cultuur afgewezen, aangezien het zorgde voor cultureel verval.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Charles_Baudelaire&oldid=687639"