Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!
Stem opnieuw voor: de Gouden WikiKids Award 2021

David Bowie

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
David Bowie
David Bowie Chile.jpg
Persoonlijke informatie
Volledige naam David Robert Jones
Bijnaam
Land GB
Geboortedatum 8 januari 1947
Geboorteplaats
Overleden 10 januari 2016
Overleden te
Gehuwd met /
relatie
Carrière
Beroep
Bekend van
Actief 1964-2016
Genre(s) Rock
Pop
Label
Website
Portaal Portaalicoon Muziek

David Bowie was een Britse zanger die wereldhits scoorde met liedjes zoals Tonight (met Tina Turner), Heroes, China Girl en Let's Dance. David Bowie werd geboren op 8 januari 1947 in Londen en stierf op 10 januari 2016. Hij wordt gezien als een van de grootste artiesten uit de popmuziek.

Het begin

Aan het begin van de jaren 60 was hij geen zanger, maar saxofonist. Hij trad op met zijn bandje. Op een dag raakte hij betrokken bij een vechtpartij (toen hij aan het optreden was), waardoor zijn rechteroog beschadigd raakte. Dat oog begon te verkleuren. om die reden heeft hij in de jaren '70 zijn hoofd zodanig laten schminken, dat de kleurverschillen niet opvielen. Hij heeft ook een tijdje ee4n ooglapje gedragen. Zijn internationale doorbraak kwam met Space Oddity, dat uitkwam in 1969. Het liedje gaat over een astronaut, bij wie iets mis gaat in de ruimte. Het was een groot succes, ook omdat het uitkwam vlak voordat Neil Armstrong als de eerste mens een voet op de maan zette. In 1970 trouwde hij Angela Bowie, maar zij zouden later weer gaan scheiden. Zijn eerste succes album kwam in 1971 uit, genaamd Hunky Dory. Ook vertelde hij aan de pers en kranten dat hij Biseksueel was en daardoor begonnen de mensen hem steeds excentrieker te vinden en werd hij ook steeds populairder.

Drugs verslaving

1975 was het dieptepunt van David's carrière. Hij was toen flink aan de drugs en kocht een huis in de Amerikaanse stad Los Angeles, al weet hij niet meer waarom. Ook bracht hij een album uit dat bij veel mensen niet in de smaak viel en Bowie moest in therapie. Ditzelfde gold voor zijn singles. De platenmaatschappij gaf hem nog een kans op van de drugs af te komen. Hij ging toen naar de Duitse Berlijn; deels voor de therapie deels om zijn albums en singles te promoten. Hij was in die tijd dus een klein beetje gestoord en kocht in Berlijn ook een appartementje. Hij zong ook protestliedjes voor de val van de Berlijnse Muur. In die tijd kwam het nummer Heroes uit.

Ommekeer

In 1980 kwam er een einde aan alle ellende en scoorde opnieuw een wereldhit met Ashes to Ashes. In 1981 scoorde hij opnieuw een wereldhit met de Britse band Queen die Under Pressure heette. In 1983 kwam het album 'let's dance' uit met de hitsingles China Girl en Modern Love. Beiden werden grote hits. In 1984 zocht hij een zangeres die met hem het liedje tonight wilde zingen. Het was een spannend liedje en dus moest er ook wel een sexy vrouw bij staan. De eerste en enige keuze voor Bowie was Tina Turner die net haar wereldhit Private Dancer had uitgegeven. Het liedje bereikte de nummer 1 positie in Nederland en de Nummer 3 positie in België plus een nummer 1 hit in Polen. Ook vond David dit een van de leukste liedjes om te zingen. Dit was ook opgenomen in een live concert van Tina Turner met de Private Dancer Tour. Ook met Mick Jagger van de Rolling Stones heeft hij een grote hit gehad.

Tim machine

Bowie in 2006

Tim machine was een band die 1988 werd opgericht door David Bowie samen met 3 andere leden en ze probeerden successen te halen, maar deze band flopte gelijk en het werd meer een artistiek creatief iets (volgens muziekblad Rolling Stone). David Bowie was boos en zoals gebruikelijk als iets niet lukte ging hij weer iets nieuws proberen, in dit geval Klassieke muziek.

Ook werd er gezegd dat Bowie opnieuw aan de drugs was en weer verslaafd was hij heeft dit altijd ontkent.

Op de klassiek tour

In 1990 kwamen al zijn klassieke albums en singles uit. Veel mensen wisten niet wat ze er van moesten denken. De ene vond het niet bij Bowie passen en de ander vond het juist dapper. In 1993 trouwde Bowie opnieuw met een vrouw uit Marokko die vroeger fotomodel was en uiteraard schreef David een klassiek lied voor de bruiloft, ook een beetje om de singles te promoten.

Kunst

Bowie studeerde net als verschillende andere musici van zijn generatie aan de kunstacademie. Ook is hij tijdens zijn latere carrière als musicus blijven schilderen en verzamelt hij al kunst sinds zijn kindertijd. Uit zijn schilderijen zijn voorkeuren waar te nemen voor surrealistische kunst, stripverhalen van Marvel Comics, en werk van Francis Picabia en Egon Schiele. Ook presenteert hij zijn werk tijdens exposities, zoals naar planning in december 2015 in het Groninger Museum in Nederland.

Laatste jaren

De laatste jaren van zijn leven hield Bowie zich vooral bezig met zijn gezin en familie. Begin 2016 overleed Bowie op 69-jarige leeftijd aan kanker, 2 dagen nadat hij zijn laatste album 'Blackstar' had uitgebracht.

Weetjes

  • Het nummer Heroes wordt gezien als het meest populair, gezien de jaarlijks hoge positie in de top 2000
  • Hij is 178 centimeter lang.
  • Hij won een Saturn award voor beste mannelijke bijrol in een film
Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=David_Bowie&oldid=691498"