Astronaut

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Een astronaut, ruimtevaarder of kosmonaut is een speciaal getrainde professional die de ruimte in ruimtevaartuigen zoals ruimteschepen en ruimtestations verkent, experimenten uitvoert en onderzoek doet.

Toen astronaut Neil Armstrong de eerste stap op maan zette zei hij, 'That's one small step for man, one giant leap for mankind.' Iedereen kent deze zin en de voetstap die altijd op de maan zal blijven staan. Armstrong was een astronaut in een Apollomissie naar de maan. Een astronaut is een mens die in de ruimte is geweest. Russische ruimtevaarders werden kosmonauten genoemd. Ruimtevaarders gebruiken een ruimtevaartuig om in de ruimte te reizen. Amerikaanse astronauten gebruikten Saturnus V-raketten om naar de maan te gaan.

'Dat is een kleine stap voor de mens, een grote sprong voor de mensheid.' Voetafdruk op de maan

Eerste kosmonauten

De eerste mens in de ruimte was de Russische piloot Joeri Gagarin. Hij vertrok op 12 april 1961. In de Vostok 1-raket vloog hij één keer rond de aarde. De eerste vrouwelijke ruimtevaarder was ook een Russische. Valentina Teresjkova zat in de laatste raket van het Vostokprogramma op 16 juni 1963.

Apolloprogramma

Vanaf 1961 zijn er 17 Apollomissies binnen het Apolloprogramma van de NASA geweest. Van 1969-1972 hebben zes Apollomissies een landing op de maan gemaakt. De astronauten waren eerst testpiloot van experimentele vliegtuigen.

De zwaartekracht op de maan is zes keer kleiner dan op de aarde. Apollo 16 in 1972

Opleiding

De opleiding van de Apollo-astronauten bestond uit oefeningen om de ruimte na te bootsen. Er werden manieren bedacht om nul-g, hoge g of lage g-krachten te oefenen. Die voel je ook in een achtbaan. G-kracht is gravitatiekracht. Dat betekent zwaartekracht. Astronauten oefenen gewichtloosheid in de ruimte in een nul-g-vliegtuig. In een draaiende centrifuge moeten ze de hoge g-krachten van de lancering leren weerstaan. Op de maan ben je zes keer zo licht. Er is minder zwaartekracht. Om de lage g te trainen wordt een astronaut aan kabels op zijn zij gehangen en moet hij over een verticale wand lopen. In het veld krijgen astronauten survivaltraining, bijvoorbeeld kleren maken van parachutes.

Apollo 11

De bekendste missie is de Apollo 11. Die landde op de maan op 20 juli 1969. De reis duurde drie dagen. Astronaut Collins bleef in de commandomodule in een baan rond de maan. Astronauten Armstrong en Buzz Aldrin brachten 2,5 uur door op de maan. De maanlander heette de Eagle, de adelaar. Armstrong zei, 'The Eagle has landed'. Een miljard mensen keken live mee op tv.

De aarde komt op vanaf de maan

Wonen op de maan

De maan is de enige planeet in de ruimte waar mensen zijn geland en hebben gelopen. Wetenschappers denken na over wonen op de maan. De eerste maanbasis zal waarschijnlijk bestaan uit opblaasbare onderkomens. In 2020 komt er misschien een nieuwe maanmissie. Na 50 jaar landen astronauten dan met Maanmissie Artemis raketten weer op de maan (verwacht 2024). De Apollomissies komen weer tot leven.

Nederlandse en Belgische astronauten

Er zijn nog geen vrouwen uit Nederland en België in de ruimte geweest.

Links

Bronnen

  • Alan Dyer Reis naar de maan, 2009. Uitgegeven voor het veertigjarig jubileum van de eerste landing op de maan. Met dvd.
  • Robin Scagell Mijn atlas voor het heelal, ANWB 2009
Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Astronaut&oldid=809098"