Beminde (roman)

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Beminde
Beloved (1987 1st ed dust jacket cover).jpg
Informatie
Alternatieve titel Beloved
Schrijver Toni Morrison
Illustrator
Vertaler
Taal (origineel) Engels
Land Vlag van de Verenigde Staten Verenigde Staten
Genre Historische roman
Datum september 1987
ISBN
Leeftijdscategorie Uitgeverij
Drukker
Aantal verkocht
Vorig boek
Volgend boek Jazz
Bijzonderheden

Online-tekst
Portaal Portaalicoon Literatuur

Beminde (Engels: Beloved) is een roman van de Amerikaanse schrijfster Toni Morrison. Het is een historische roman uit 1987. Beminde behoort tot een van haar bekendste werken. Later schreef Morrison nog twee vervolgens: Jazz (1992) en Paradise (1997).

Het verhaal speelt zich af na de Amerikaanse Burgeroorlog in 1873. De voormalige slavin Sethe woont samen met haar dochter Denver. Hun huis wordt echter gekweld door de geest van Sethe's overleden dochter, Beminde. Sethe heeft namelijk haar eigen dochter vermoord om te voorkomen dat ze in handen van slavenhouders viel. Het boek gaat in op de geschiedenis van Afro-Amerikanen in de Verenigde Staten en het trauma van de slavernij.

Beminde is gebaseerd op het echt gebeurde verhaal van Margaret Garner. Het boek won de Pulitzer Prize. In 1998 werd de roman verfilmd met in de hoofdrol Oprah Winfrey.

Geschiedenis

Let op!
Hieronder staat de samenvatting van een verhaal.
Soms is het niet leuk als je al weet hoe het verhaal afloopt!

Sethe, een voormalige slavin uit Kentucky, woont in 1873 op 124 Bluestone Road in Cincinnati, Ohio. Zij woont samen met haar 18-jarige dochter, Denver. In hun huis spookt het. Sethe denkt dat het de geest van haar oudste, overleden dochter (Beminde) is. Sethe heeft daarnaast nog twee zonen, Howard en Buglar, maar deze liepen op 13-jarige leeftijd weg van huis. Sethe denkt dat dat door de geest komt. Sethe en Denver leidden een ongelukkig leven in het huis. Sethe was in het verleden getrouwd met Halle. Ook woonde Baby Suggs, een oudere vrouw die soort van moederfiguur voor Sethe was, in het huis. Beide zijn overleden aan het begin van het boek.

Op een dag komt Paul D aan bij het huis. Paul D is een oude vriend van Sethe. Ook hij is een voormalige slaaf en was gevangen op dezelfde plantage waar Sethe woonde. Paul D verjaagd de geest uit het huis. Hij neemt Sethe en Denver mee naar het plaatselijke carnaval. Voor het eerst in tijden verlaten moeder en dochter het huis. Als ze terugkomen, zit er een meisje op hun stoep. Het meisje noemt zichzelf Beminde (Beloved). Paul D waarschuwt Sethe, maar Sethe besluit dat Beminde mag blijven. Het meisje is erg ziek, maar Denver zorgt voor haar.

Paul D voelt zich oncomfortabel. Op een dag vraagt ze aan Paul D om seks met haar te hebben. Hierdoor wordt Paul D herinnert aan zijn traumatische ervaringen in het verleden. Paul D wil dat aan Sethe vertellen, maar in plaats daarvan zegt hij dat hij een baby met haar wil. Sethe is echter bang om zwanger te worden. Paul D vertelt op zijn werk dat hij een gezin wil beginnen met Sethe. Zijn collega's tonen hem echter een nieuwsartikel over een vrouw (Sethe) die haar eigen dochter vermoord had. Paul D confronteert Sethe, waarna Sethe vertelt waarom ze het deed. Ze was op de vlucht voor slavenvangers en dreigde om al haar kinderen te vermoorden om ze buiten de slavernij te houden. Sethe kon echter alleen haar 2-jarige dochter (Beminde) vermoorden, waarna de slavenvangers zo bang waren dat ze haar lieten gaan. Volgens Sethe heeft ze deze daad uit liefde voor kinderen gedaan.

Sethe begint steeds meer te denken dat het mysterieuze meisje de geest van haar overleden dochter is. Ze denkt dat Beminde haar achterna komt, omdat Sethe alleen kon betalen om het woord "Beminde" (Beloved) in de grafsteen te graveren. Toch is ze ook blij dat ze haar dochter terugziet. Ze hoopt dat haar twee zonen en haar man ook terugkomen. Sethe spendeert al haar tijd en aandacht aan Beminde om haar blij te maken. Toch wordt Beminde steeds bozer en meer eisend. Sethe wordt steeds zwakker en zieker, terwijl Beminde steeds groter en sterker wordt. Denver is bang dat Sethe door Beminde vermoord zal worden. De stemmen van Sethe en Beminde worden zelfs één stem en Sethe gaat steeds verder achteruit. Beminde wordt ondertussen meer een moederfiguur.

Uiteindelijk vraagt Denver hulp van de gemeenschap. Een groep vrouwen komt om Beminde te verjagen. Ook krijgt Denver een baan aangehouden. Beminde vertrekt en Sethe overleeft. Denver krijgt een belangrijke rol in de gemeenschap. Paul D bezoekt Sethe. Sethe zegt tegen hem dat Beminde haar beste ding was. Paul D herinnert Sethe echter dat ze nu haar eigen beste ding is. Sethe kan dat niet vatten. Door de tijd heen wordt Beminde geleidelijk vergeten.

Personages

In het boek komen verschillende personages voor. De belangrijkste personages zijn:

  • Sethe: Het hoofdpersonage van de roman. Ze werd geboren tijdens de slavernij in Kentucky. Uiteindelijk ontsnapte zij de slavernij en kreeg vier kinderen. Alleen haar jongste dochter, Denver, is nog bij haar. Sethe heeft last van de trauma's van haar verleden.
  • Beminde: Een mysterieuze jongen vrouw die (volgens Sethe) de geest van haar overleden dochter is. Beminde krijgt steeds meer invloed over Sethe.
  • Paul D: Een voormalige slaaf uit dezelfde plantage als Sethe. Ook Paul D heeft last van zijn trauma's van de slavernij. Hij hoopt een romantische relatie met Sethe te beginnen.
  • Denver: De jongste dochter van Sethe. Aan het begin van het boek is zij verleden en zit enkel binnen. Uiteindelijk ontwikkelt zij zich tot sterke vrouw en weet haar moeder te redden.
  • Baby Suggs: De schoonmoeder van Sethe. Zij is een kleurrijk en vrolijk figuur. Baby Suggs overlijdt voordat het boek begint. Desondanks blikt Sethe vaak terug op haar belevenissen met haar schoonmoeder (een van de gelukkigste momenten uit haar leven).
  • Halle: De man van Sethe en zoon van Baby Suggs. Halle heeft Sethe verlaten voordat het boek begint. Geruchten zeggen dat hij gek werd van de geesten in het huis. Het is onduidelijk of hij nog leeft.

Achtergrondinformatie

Inspiratie

Morrison baseerde haar verhaal op Margaret Garner. Garner was een slavin uit Kentucky. In 1856 vluchtte zij samen met haar vier kinderen naar Ohio. Toen slavenvangers haar probeerden te ontvoeren naar Kentucky, besloot ze om haar eigen dochter te vermoorden. Ze had de intentie om haar andere drie kinderen en zichzelf ook te doden. Ze zag de dood als een humanere oplossing dan terug te keren in de slavernij. Het verhaal van Garner komt overeen met dat van Sethe.

In tegenstelling tot Sethe werd Garner gearresteerd en beschuldigd van moord. De rechtszaak werd uiteindelijk afgeblazen en Garner moest gedwongen naar de plantage in Kentucky terugkeren. Zij stierf in 1858 aan de gevolgen van tyfus.

Slavernij in de Verenigde Staten

Een slavenveiling in Charleston, South Carolina. Slaven werden niet als personen met gevoelens gezien, maar eerder als bezittingen.

Een deel van het boek speelt zich af tijdens de slavernij-periode in de Verenigde Staten. In de Verenigde Staten was de slavernij tot het einde van de Amerikaanse Burgeroorlog in 1865 legaal. In het land bestond een verschil tussen de Noordelijke staten (de vrije staten) en de Zuidelijke Staten (de slavenstaten). In de Noordelijke Staten was de slavernij al ver voor de burgeroorlog verboden. In de Zuidelijke Staten was dat pas vanaf 1865 het verhaal. In het boek groeit Sethe op in de slavenstaat Kentucky. Ze vlucht naar de vrije staat Ohio.

Tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog splitsten de Zuidelijke Staten zich af van het land. Zij vormden de Geconfedereerde Staten van Amerika (de Confederatie). Tijdens de oorlog vochten zij tegen de Noordelijke Staten (de Unie). De oorlog duurde van 1861 tot 1865 en was het bloederigste conflict op Amerikaanse bodem. De Unie won uiteindelijk, waarna de slavernij in heel het land werd afgeschaft en de Zuidelijke Staten opnieuw onderdeel van de Verenigde Staten werden. De slaven werden toen allemaal vrijgelaten.

Na de Burgeroorlog brak de Reconstructie aan. Het andere deel van het boek vindt tijdens deze periode plaats. Tijdens de Reconstructie werd de schade van de oorlog hersteld. Ook werden wetten en beleid doorgevoerd in de Zuidelijke Staten waardoor Afro-Amerikanen gelijke rechten kregen. De Reconstructie liep af in 1877, waarna de rassenscheiding in veel staten werd ingevoerd.

Historische verwijzingen

In het boek speelt de Fugitive Slave Act of 1850 een belangrijke rol. Tijdens de slavernij kwam het vaak voor dat slaven uit de Zuidelijke Staten naar de Noordelijke Staten vluchtten. Hier konden zij dan vrij leven, aangezien de slavernij daar was afgeschaft. Slavenhouders waren het daar niet mee eens. Zij zagen slaven niet als personen, maar hun persoonlijke bezittingen. De wet maakte een einde aan deze situatie. Slaven die naar het noorden vluchtten, mochten gevangen worden in de Noordelijke Staten en teruggebracht worden naar hun slavenhouders in het zuiden. Slavenhouders schakelden zogeheten slavenvangers in. Gevluchte slaven konden hierdoor ook geen rust krijgen in het vrije noorden. Ze moesten steeds op hun hoede zijn.

De wet zorgde voor meer spanningen tussen de Noordelijke Staten en de Zuidelijke Staten. Het is een van de factoren die tot de Amerikaanse Burgeroorlog leidde.

Analyse

Titelverklaring

Beminde (Beloved) verwijst naar de dochter die Sethe zelf vermoord heeft. Haar dochter komt terug in de vorm van een geest en spookt in het huis. Waarschijnlijk had Beminde een andere naam, maar deze wordt in het boek niet genoemd. Sethe kon enkel het woord "Beminde" op haar grafsteen zetten. Ze gelooft dat Beminde daarom in het huis spookt. Het woord "beminde" betekent zoiets als "geliefde".

Toni Morrison in 1998

Sethes dochter is een symbool voor het trauma van de slavernij. Sethe wordt steeds achtervolgt door dit trauma en is niet in staat om verder te gaan. In plaats daarvan dwaalt ze steeds verder af naar het verleden. Uiteindelijk lukt het haar dochter Denver wel om verder te gaan. Hierdoor wordt het trauma niet overgedragen van generatie op generatie. Beminde (oftewel het trauma) wordt uiteindelijk vergeten.

Setting en structuur

Het grootste gedeelte van het boek vindt plaats in 1873 in Cincinnati in de staat Ohio. Het boek wordt niet chronologisch verteld. Het boek bevat veel flashbacks naar Sethes verleden, waaronder haar tijd op de plantage in Kentucky en haar poging om te vluchten.

Thema's

Beminde behandelt veel thema's, waaronder:

  • Slavernij en identiteit: Het boek speelt zich af na de slavernij. Tijdens de slavernij werden slaven niet als mensen behandeld, maar eerder als dieren. Veel personages die slaven geweest zijn, hebben daarom geen identiteit ontwikkeld. Ze zijn vervreemd van zichzelf. Zo weet Paul D niet als hij geschreeuw hoort of hij zelf schreeuwt of dat dat geschreeuw van een ander is. Volgens Morrison is de slavernij niet alleen een trauma voor slaven en hun nakomelingen maar voor de Verenigde Staten als land. Zij gelooft dat het land kan helen als Amerikanen het verleden begrijpen. Alleen dan kan er aan de toekomst gewerkt worden.
  • Solidariteit: Om te helen is een gemeenschap erg belangrijk. Sethe en Denver zijn aan het begin van het boek afgezonderd van de gemeenschap. Ze leidden een ongelukkig bestaan. Aan het einde van het boek besluit de gemeenschap om hen te helpen. Ze verdrijven Beminde uit het huis, waardoor Sethe rust krijgt. Ook krijgt Denver een baan aangeboden. Met hulp van de gemeenschap komen zij over hun trauma heen.
  • Moederschap: Sethe heeft haar eigen moeder nooit gekend. Hierdoor heeft ze geen idee wat moederschap inhoudt. Ze voelt zich schuldig voor de moord op Beminde en wil een moeder voor haar zijn. Toch heeft Sethe de daad uit liefde gedaan. Een moeder moet haar kinderen beschermen (in dit geval tegen de slavernij). Sethe vergeet hierdoor haar andere dochter, Denver. In het boek wordt de link gelegd tussen de slavernij en moederschap. Volgens Morrison was er tijdens de slavernij geen plaats voor moeders.
  • Het verleden: Sethe wordt steeds achtervolgt door haar leven. Beminde kan gezien worden als het symbool voor alle trauma's die Sethe heeft opgedaan tijdens haar leven. Het verleden zit ook verweven in de structuur van het boek. Er zijn namelijk veel flashbacks. Die laten zien wat Sethe (en andere ex-slaven) steeds meemaken.
  • Thuis: In het boek wordt de staat van het huis vaak beschreven. Voor Baby Suggs en Sethe is het huis ook erg belangrijk. Zij zien het als teken van trots, omdat zij het huis bezitten. Paul D zoekt een thuis tijdens het boek. Net als even voormalige slaven heeft hij moeite om een thuis te vinden.

Vervolgboeken

Muzikanten tijdens de Harlem Renaissance

Beloved, Jazz en Paradise worden vaak gezien als een trilogie: de Beloved-trilogie. Morrison zag de boeken niet als een trilogie, maar als een project bestaande uit drie romans. De boeken zijn in principe volledig zelfstandig van elkaar. Je kunt dus Jazz lezen als je Beloved niet hebt gelezen. In alle drie de boeken komen andere personages voor. In alle drie de boeken staat het thema liefde centraal. Ook wordt ingespeeld op de geschiedenis van Afro-Amerikanen in de Verenigde Staten.

Jazz speelt zich af in de New Yorkse wijk Harlem in de jaren 1920. Het boek gaat over de ongelukkige liefde tussen Violet en Joe. Joe wordt verliefde op de jongere Dorcas. De jaren 1920 zag de opkomst van de zogeheten Harlem Renaissance, een belangrijke beweging in de Afro-Amerikaanse cultuur. Het boek gaat ook in op onderdrukking en de rassensegregatie.

Paradise speelt zich af tijdens de jaren 1960 en 1970. Het vertelt het verhaal van het plaatsje Ruby, wat veel zwarte inwoners heeft. De inwoners hebben gekozen om zich af te zonderen van de rest van de samenleving. Ze hopen hun gemeenschap tot een utopie te maken door middel van discriminatie tegenover mensen een lichtere huidskleur. Tijdens de jaren 1960 kwam er een einde aan de rassensegregatie in de Verenigde Staten.

Ontvangst en controverse

Beminde wordt vandaag de dag gezien als een van de grote Amerikaanse romans (Great American Novels). Dat is een term die wordt gebruikt voor de belangrijkste Amerikaanse romans die de Verenigde Staten als samenleving tonen. Kort na de publicatie kreeg het boek veel lof. Desondanks wist het boek niet de National Book Award van 1987 te winnen. Deze beslissing kreeg veel kritiek van prominente Afro-Amerikaanse schrijvers als Maya Angelou en Angela Davis. Zij schreven een brief in The New York Times om hun kritiek te uiten. Beminde won één jaar later de Pulitzer Prize, een prestigieuze Amerikaanse boekenprijs. In 2019 zette de BBC Beminde op de lijst met meest inspirerende boeken.

Verschillende scholen in de Verenigde Staten hebben geprobeerd om het boek te verbannen. Deze scholen hekelen zich aan de passages over seks, geweld en moord. Het boek zou te choquerend voor jonge lezers zijn.

Verfilming

In 1998 werd Beminde verfilmd door Jonathan Demme onder de naam Beloved. In de hoofdrollen van de film speelden Oprah Winfrey, Danny Glover en Thandiwe Newton. De film ontving een Oscar voor beste kostuums.

Links

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Beminde_(roman)&oldid=903860"