Bahai

Uit Wikikids
(Doorverwezen vanaf Bahá'u'lláh)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Het symbool van het bahai-geloof

Het bahai-geloof is een religie waarbij de aanhangers geloven in een diepere betekenis van alle grote wereldgodsdiensten en de eenheid van de mensheid. Het is een best onbekende religie omdat het zo nieuw is. Het komt namelijk uit het jaar 1844. De religie werd gesticht door Bahá'u'lláh (1817-1892).

Op de wereld zijn er natuurlijk heel veel religies, denk aan het christendom, jodendom, islam, hindoeïsme en boeddhisme. Bahai-gelovigen geloven dat Bahá'u'lláh een boodschap had gekregen van God. Bahá'u'lláh zei dat hij niet de enige persoon was die dit kreeg en dat hij ook niet de laatste persoon was die dit ooit zou hebben. Personen als Abraham, Mozes, Zarathustra, Jezus, Mohammed, Boeddha en Krishna droegen volgens hem ook de boodschap van God. Bahá'u'lláh noemde deze mensen manifestaties van God en hij zag ze als goddelijke boodschappers (mensen die de boodschap van God bij zich droegen). Ieder van deze 'goddelijke boodschappers' heeft een eigen religie gesticht en zou rekening gehouden hebben met wat de mensen van die tijd nodig hadden en begrepen. Duizend jaar geleden wisten mensen veel minder dan nu. Een 'boodschapper van God' zou duizend jaar geleden dus zijn boodschap met hele andere woorden en zinnen moeten uitleggen en vertellen. Anders zouden mensen niet begrijpen wat deze boodschapper 'in godsnaam' bedoelt. Volgens Bahá'u'lláh wordt de waarheid (over bijvoorbeeld het leven, God en het heelal) langzaam ontvouwd met behulp van deze goddelijke boodschappers. Volgens Bahá'u'lláh zouden we God niet kunnen kennen zonder de manifestaties van God.

Het centrale thema in de boodschap van Bahá’ulláh luidt dat de mensheid één ras vormt en dat de dag gekomen is dat de mensheid zich moet verenigen tot één wereldgemeenschap. Om dit te creëren is het volgens hem belangrijk dat mensen accepteren dat ze samen een eenheid vormen en het proces van eenwording steunen. Volgens het bahai-geloof is de mensheid één familie en de aarde één vaderland. Andere belangrijke thema's binnen het bahai-geloof zijn:

  • Eenheid van God, godsdienst en religie
  • Eenheid van de mensheid
  • Een mensheid zonder vooroordelen
  • Een mensheid met goede eigenschappen en bedoelingen
  • De belangrijke rol van rechtvaardigheid
  • De ontwikkeling van spirituele kwaliteiten
  • Gelijkwaardigheid tussen man en vrouw
  • Religie en wetenschap moeten overeenstemmen
  • Zelfstandig onderzoek naar de waarheid

Bronnen


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Bahai&oldid=841469"