Aardvarken

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Aardvarken
Orycteropus afer

Orycteropus afer00.jpg

Niet bedreigd
Leefgebied Afrika, ten zuiden van de Sahara
Leefomgeving Savannen/bosachtige gebieden
Behoort tot de Afrotheria

Aardvark area.png

Portaal Portal.svg Biologie

Het aardvarken (Orycteropus afer) behoort tot de familie van de Aardvarkens en behoort tot de orde van de buistandigen of Afrotheria, het aardvarken is een zoogdier. Het is geen familie van de varkens zoals wij die kennen. Het aardvarken leeft in open bosgebieden en savanne in Afrika, ten zuiden van de Sahara.

Een aardvarken kan 1 tot 1.30 meter worden. De staart kan ongeveer 70 centimeter lang worden. Het aardvarken weegt 50 tot 80 kg. In dierentuinen kan het aardvarken tot 23 jaar worden. Een aardvarken is geslachtsrijp na 2 jaar en is 7 weken zwanger. Het Aardvarken heeft meestal maar 1 jong.

In de natuur eten ze termieten, mieren en andere insecten. In de dierentuin eten ze Meelwormen en een pap gemaakt van onder meer gemalen hondenbrokken, gehakt, fruit en groente.

Het aardvarken is een nachtdier. Overdag blijft hij in zijn hol. Aan hun voor- en achterpoten hebben ze grote klauwen. Hierdoor kunnen ze in korte tijd in harde grond graven of de termietenheuvels snel openbreken. Met hun kleverige tong, kunnen ze gemakkelijk de termieten oplikken.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Aardvarken&oldid=775639"