Kunstmatige intelligentie

Uit Wikikids
(Doorverwezen vanaf AI)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Kunstmatige intelligentie (KI) of artificiële intelligentie (Engels: artificial intelligence), afgekort AI, is technologie die computers laat 'denken'. De computer kan keuzes maken zonder dat de mens hem helpt. 'Machinaal leren' of 'automatisch leren', is hoe je het noemt als de computer zichzelf kan trainen of 'slimmer' kan maken. De mogelijkheden zijn heel groot. Toch zal kunstmatige intelligentie eerst als hulpmiddel gebruikt worden voordat het bepaalde taken helemaal over kan nemen. Zeker als dingen misgaan kan een computer het erg lastig hebben omdat ze dat nooit eerder gezien hebben.

Kunstmatige intelligentie wordt al op veel plekken gebruikt. Als een taak eenvoudig is en veel herhaald wordt, dan kan een computer deze vaak veel sneller uitvoeren dan een mens. Denk hier aan taken zoals:

  • Het controleren of betalingen bij de bank echt zijn of niet.
  • Het berekenen van de snelste weg.
  • Het kiezen welke advertenties je te zien krijgt op YouTube.

Het maken van een programma dat werkt met kunstmatige intelligentie is heel ingewikkeld en kost heel veel tijd, zeker als de taak die de computer uit moet voeren niet zo eenvoudig is voor een computer.

Hoe leren computers?

Hersenen.png

Computers kunnen op veel manieren leren. Één van die manieren is door een computer te maken die computers bouwt. Deze computer is hier niet erg goed in en hij verbindt de hersenen van de computer kris kras door elkaar. Wel kan de bouw-computer erg snel heel veel computers maken. Een andere computer die de antwoorden van een mens gekregen heeft gaat ze testen. De computers die het slechtst scoren worden weggedaan. Van de computers die het best scoren worden stukjes gekopieerd en aangepast. De computer gebruikt de goed werkende stukjes om een hoop nieuwe computers te maken. Dit gebeurt opnieuw en opnieuw. Zo komt er een computer die zijn taak steeds beter kan.

Een andere manier hoe computers leren is door ze heel veel gegevens te geven waarvan zij kunnen leren. Als je de computer heel veel plaatjes laat zien van honden en katten kan je een computer trainen om het verschil te leren. Hoe meer plaatjes de computer krijgt om mee te oefenen hoe beter hij het leert. Ook zijn er computers die kijken naar informatie die hetzelfde is en hiermee proberen volgende informatie te voorspellen.

Voor alle manieren waarop computers kunnen leren is het belangrijk dat de computer zoveel mogelijk informatie of trainmateriaal krijgt om mee te oefenen. Hierdoor wordt de computer beter in waarin hij getraind wordt. Vaak is het erg lastig om te zien hoe zo'n computer nu precies werkt omdat er heel veel kleine aanpassingen gedaan zijn door de computer.

Waar wordt machinaal leren gebruikt?

Zelflerende/verbeterende computers komen steeds meer voor en worden steeds vaker gebruikt. Dit komt omdat de computers steeds sneller worden en zichzelf daarom sneller kunnen verbeteren. Ook is er meer informatie waarmee de computers getraind kunnen worden.

Virusscanners

Er worden heel veel virussen per dag gemaakt. Kasperspy lab zei in 2014 dat ze wel 375.000 nieuwe virussen per dag. Hun kunstmatige intelligentie kan de virussen met elkaar vergelijken en vaak de nieuwe zo opsporen.

Investeren

Hoewel er mensen zijn die goed in kunnen schatten waar je je geld het best in kan investeren, zijn er steeds meer bedrijven die computers voor hun laten investeren. De kunstmatige intelligentie wordt steeds beter in het voorspellen wat er gebeuren gaat.

Reclames en suggesties

Om te zorgen dat jij zoveel mogelijk dingen koopt verzamelen websites zoveel mogelijk informatie over jou. Deze informatie wordt weer gebruikt om voor jou de beste reclames te kiezen. Ook kiest kunstmatige intelligentie voor jou suggesties op YouTube of Netflix.

Google

Ook Google zoekt en verbetert zijn zoekresultaten met behulp van een kunstmatige intelligentie.

Waar gebruiken we machinaal leren steeds meer?

Sommige dingen zijn er al bijna of beperkt maar worden nog niet echt veel gebruikt. Hieronder een paar voorbeelden.

Auto's

Tesla model S

Zelfrijdende auto's is iets wat Tesla al mogelijk maakt. Volgens IBM geven 74% van de automerken in 2015 aan dat ze denken dat zelfrijdende auto's op de weg zijn rond 2025.

Diagnoses

Door het bekijken van alle informatie die er over patiënten beschikbaar is kunnen computers soms zelfs beter dan dokters diagnoses stellen. Zo heeft Pranav Rajpurkar een kunstmatige intelligentie ontworpen die vast kan stellen wat voor soort hartstoornis een patiënt heeft. Zo zijn er nog veel andere kunstmatige intelligenties die andere ziektes kunnen herkennen. De mogelijkheden zijn groot. Zo zou over een paar jaar een kunstmatige intelligentie vast kunnen stellen of je moedervlek gevaarlijk is of niet. Dan hoef je alleen maar een selfie te maken!

Muziek

Zelfs muziek maken is iets wat een computer kan leren. Zo heeft een computer de muziek geschreven voor het nummer Break Free van Taryn Southern. Voor de tekst hadden ze nog wel een persoon voor nodig.

Teksten schrijven

ChatGPT waarmee je met een chatbot kan praten en dingen vragen zoals een tekst schrijven, wordt steeds beter.

Lees verder


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Kunstmatige_intelligentie&oldid=866084"