Heilige Roomse Rijk

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Under construction icon-red.svg Werk in uitvoering!
Aan dit artikel wordt de komende uren of dagen nog gewerkt.
Belangrijk: Laat dit sjabloon niet langer staan dan nodig is, anders ontmoedig je anderen om het artikel te verbeteren.
De maximale houdbaarheid van dit sjabloon is twee weken na de laatste bewerking aan het artikel.
Kijk in de geschiedenis of je het artikel kunt bewerken zonder een bewerkingsconflict te veroorzaken.
Under construction icon-red.svg
Dit artikel is nog niet af.

Sjabloon:Infobox land Het Heilige Roomse Rijk officieel: der Duitse naties (Duits: Heiliges Römisches Reich, Italiaans: Sacro Romano Impero,Latijn: Sacrum Romanum Imperium) was een rijk in het midden van Europa wat bestond van het jaar 962 tot 1806. Het was niet echt een land zoals we dat nu kennen maar een soort verbond tussen keurvorstendommen, hertogdommen en graafschappen en nog veel meer 'mini-landjes' die onder leiding stonden van een keizer.

Naam

Oorspronkelijk had het Heilige Roomse Rijk gewoon geen naam. De titel van keizer hoorde niet bij een speciaal gebied en daarom had het ook geen naam. Eerst was de titel Imperator Augustus, die veranderde later in Romanorum imperator wat betekende "keizer van de Romeinen". Uiteindelijk ging het rijk daarom ook Romanum imperium heten wat "Romeinse" of "Roomse Rijk" betekende. Het rijk heette "Rooms" omdat het zichzelf zag als voortzetting van het Romeinse Rijk of opvolger daarvan. Ook was een ingewikkelde theorie die Tanslatio Imperii werd genoemd belangrijk omdat die zei dat na het Romeinse of "IJzeren" Rijk de wereld zou ophouden te bestaan. Zo was het Heilige Roomse Rijk zeker van een plaatsje op de landkaart want als het niet meer bestond zou de wereld ophouden. Zoals de paus de leider van alle geestelijken was zo noemde de keizer zich leider van alle vorsten, maar die waren het er natuurlijk niet mee eens. Dat het Rijk zichzelf "Heilig" noemde kwam vooral door de Investituurstrijd, een strijd tussen de keizer en de paus over de macht in Europa. De keizer noemde zichzelf en zijn rijk "Heilig" omdat zijn keizerschap recht van God kwam en niet langs de paus. De laatste verandering aan de naam was "der Duitse Natie" in de 15e eeuw. Waarom dat is gedaan is onduidelijk maar wel was het zo dat in die tijd het Rijk alleen nog uit Duitse gebieden bestond. In de laatste eeuwen dat het Rijk bestond noemde het zich gewoon "Duitse Rijk" en die naam was ook veel populairder bij het volk.

Geschiedenis

Geschiedenis van Duitsland
Frankische Rijk
Oost-Frankische Rijk
Heilige Roomse Rijk
Rijnbond
Duitse Bond
Noord-Duitse Bond
Duitse Keizerrijk
Novemberrevolutie
Weimarrepubliek
Nazi-Duitsland
West-Duitsland
Oost-Duitsland
Duitse hereniging
Bondsrepubliek Duitsland
Portaal : Duitsland

Het Heilige Roomse Rijk begon eigenlijk al een beetje bij Karel de Grote maar die noemde zich vaak Koning der Franken. Onder zijn zonen en kleinzonen werd het rijk steeds weer opgesplitst in kleinere delen totdat Keizer Otto I het weer samenvoegde tot een groot rijk. Vanaf toen werd dat rijk het Heilige Roomse Rijk genoemd. Het rijk heeft bestaan tot 1806 toen keizer Franz II werd verslagen door Napoleon Bonaparte en het Keizerrijk Oostenrijk stichtte. Maar eigenlijk was het al lang ten dode opgeschreven. De keizers hadden al lang bijna geen macht meer over zijn leenmannen en de edelen deden wat ze wilden. Het Rijk bestond uit allemaal graafschappen en hertogdommen en de keizer had alleen echte macht over de gebieden waar geen graaf of hertog over regeerde. De laatste keizer die echte macht had gehad was Karel V.

Bestuurlijke indeling

Zie Lijst van staten van het Heilige Roomse Rijk voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Het Heilige Roomse Rijk bestond uit een heleboel rijksstanden. Er waren 3 soorten rijksstanden:

  • Rijksstanden die werden bestuurd door een vorst of hertog werden bestuurd, dus rijksstanden met een monarchie.
  • Rijksstanden die door een bisschop werden bestuurd, dus door de Katholieke kerk.
  • Vrijsteden, de belangrijkste steden hadden een eigen bestuur.

de Rijksdag

De Rijksdag was eigenlijk het parlement van het Heilige Roomse Rijk. Het was een vergadering van alle vorsten die een deel van het Rijk in bezit hadden. Honderden graven, hertogen, vorsten, bisschoppen, abten, abdissen en aartsbisschoppen kwamen in de Rijksdag bijeen om te discussiëren over de politiek. Dat gebeurde natuurlijk niet elke dag, de vorsten hadden wel wat belangrijkers te doen! Het gebeurde zelfs minder dan een keer per jaar! Omdat zij ook een deel van het Rijk in bezit hadden waren de koningen van Engeland en Zweden er ook vaak bij. De Rijksdag bestond uit drie klassen.

  • De Raad van Keurvorsten, dat waren de keurvorsten van het Rijk.
  • De Raad van Vorsten, die bestond uit twee delen:
    • De Seculiere Bank, dat waren alle "wereldlijke" vorsten.
    • De Kerkelijke Bank, dat waren alle vorsten die in dienst van de Rooms-Katholieke Kerk stonden! bisschoppen en abten bijvoorbeeld
  • De Raad van Rijkssteden, dat waren alle Rijkssteden van het Heilige Roomse Rijk.

de Keizer

Symboliek

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Heilige_Roomse_Rijk&oldid=323513"