Gletsjer

Uit Wikikids
Versie door Hippogryph (overleg | bijdragen) op 22 aug 2023 om 16:31 (Categorie:Kerndoel49 toegevoegd met HotCat)
(wijz) ← Oudere versie | toon huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
⧼vector-jumptonavigation⧽ ⧼vector-jumptosearch⧽
De Aletschgletsjer in Zwitserland.

Een gletsjer is een grote berg ijs die op het land gevormd wordt, dik en groot genoeg is om de berg af te stromen. het is een soort bevroren rivier.

Hoe ontstaat een gletsjer?

Een gletsjer ontstaat als er in de winter meer sneeuw valt dan er af smelt in de zomer. Dan zal de sneeuw zich op stapelen. Een gletsjer wordt gevormd wanneer een dikke sneeuwlaag door het zware gewicht naar de onderkant zakt en het tot ijs wordt gedicht. Dat gaat in fases. Later en dus dieper in de gletsjer wordt door een toenemende druk het wit gletsjerijs. Ten slotte wordt het verdicht tot blauw gletsjerijs. Het ijs kan onder invloed van de zwaartekracht langzaam de berg af gaan stromen/ vallen.

Weet je dat..

Alle gletsjers over de hele wereld plus Antarctica en de Groenlandse ijskap ongeveer 15 miljoen vierkante kilometer van de aardoppervlak bedekken. Ongeveer 87% van al het zoetwater op aarde is van het ijs van alle gletsjers op de wereld.

In de Alpen liggen een paar honderd gletsjers . Deze rivieren van ijs schuiven over de grond. Ze breken het landschap af, maar bouwen het ook op.

Bekende Gletsjers

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Gletsjer&oldid=807488"