Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!

Aletschgletsjer

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De Aletschgletsjer

De Aletschgletsjer is een gletsjer in het zuiden van Zwitserland. Deze ligt tegen de Berner Alpen aan. De gletsjer is de grootste van heel Zwitserland. Hij is 23,6 km lang en 27 miljard ton aan ijs.

De Aletschgletsjer is samen met de Jungfrau en de Bietschhorn werelderfgoed verklaard. Sinds de 19e eeuw is de gletsjer met 2,5 km gekrompen. Dit komt door de opwarming van de atmosfeer. De gletsjer reageert haast niet op kleinere veranderingen in het klimaat. Toen veel gletsjers in de jaren 70 groeiden, gebeurde dit met de Aletschgletsjer haast niet, terwijl in de jaren 80 (toen het warmer werd) de gletsjer ook nauwelijks kromp. Wel merkt men de laatste jaren dat de gletsjer zich terugtrekt en dus kleiner wordt.

Bij de gletsjer ligt het Aletschgebied. Hier vind men verschillende mogelijkheden om te wandelen, te mountainbiken en te wintersporten.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Aletschgletsjer&oldid=685664"