Blauw (kleur)

Uit Wikikids
Versie door Synergie (overleg | bijdragen) op 9 okt 2023 om 22:52 (→‎top: typos fixed: adelijk → adellijk)
⧼vector-jumptonavigation⧽ ⧼vector-jumptosearch⧽
 

Blauw is een kleur. Blauw wordt vaak in verband gebracht met de lucht of de zee. Vandaar dat uniformen bij de luchtmacht of de marine vaak blauw zijn. En van de politie, hoewel dat tegenwoordig zwart is. Toch hoor je "Meer blauw op straat" nog vaak. Dat wil zeggen dat er meer politie zichtbaar aanwezig moet zijn zodat je je veiliger voelt. Zwaailichten van brandweer, politie en ambulance zijn ook blauw.

Blauw komt ook voor in allerlei gezegdes, bijvoorbeeld "een blauwtje lopen" (afgewezen worden door een meisje), "blauw van de kou", "een blauwe maandag" (van korte duur), "een zaak blauw blauw laten" (laten zoals het is), enzovoorts.

Blauw staat voor puur of zuiver. Het wordt tot de koele kleuren gerekend. Als je van adel was, dan zou je blauw bloed hebben. Dat dacht men omdat adellijke mensen nauwelijks in de zon kwamen en hun aderen blauw door hun blanke huid schemerde.

In de politiek is blauw de kleur van de liberalen: in Nederland van de VVD, in België van de Vlaamse Open VLD, de Waalse MR en de Duitstalige PFF.

In de heraldiek wordt blauw azuur of lazuur genoemd. Dat komt van het mineraal lazuursteen of Lapis lazuli. Een dure grondstof voor het pigment blauw. Ook kobalt dient als pigment. Egyptisch blauw wordt gemaakt met het zout natron. Het blauw van je spijkerbroek zie indigo.

Bij verkeersborden wordt blauw gebruikt bij de aanwijsborden.aanwijsborden.

Het blauw dat in de drukkerij wordt gebruikt wordt proces blauw genoemd.

Geschiedenis

De kleur blauw heeft ons altijd omringd, maar was vroeger als kleurstof of pigment nauwelijks verkrijgbaar. Vandaar dat de kleur aan koningen en keizers als het ware werd toegeëigend. Als natuurlijke kleurstof kon het uit de planten als Wede of later Indigo (uit India) gehaald worden. Tot in de Middeleeuwen werd blauw maar weinig in de schilderijen gebruikt, omdat het dus zo kostbaar was. Blauw kon ook uit mineralen worden gehaald zoals Azuriet en Lapis lazuli dat Lazuriet bevat en in Afghanistan wordt gevonden. Hier werd ook de diepblauwe kleurstof ultramarijn mee gemaakt en was zeer geliefd in de renaissance. Vroeger waren deze mineralen letterlijk goud waard.

Rond 1704 werd Berlijns blauw of Pruisisch blauw per ongeluk uitgevonden, en dat later veel goedkoper als pigment op de markt werd gebracht. Het nadeel was echter dat het minder kleurecht was (verkleurd in zonlicht). Dit chemische pigment kan ook niet tegen kalk en kan dus niet in fresco's worden gebruikt. In de 19e eeuw werd Kobaltblauw uitgevonden, maar een nadeel van het pigment is dat het een transparante kleur is. Met de komst van synthetisch ultramarijn blauw werd het mode om boerderijen blauw te schilderen, ook omdat blauw vliegen weg houdt. Tegenwoordig is blauw een veel voorkomende kleur.

De Hex kleurcode voor blauw is #0000FF.

Andere blauwe tinten

Proces blauw - #0085ca


Egyptisch blauw - #1034A6


Kobalt blauw - #0047AB


Marine blauw - #000080


Pruisisch blauw - #003153


Ultramarijn blauw - #20214f


Verkeersbord blauw - #006bbd


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Blauw_(kleur)&oldid=819637"