Arriva

Uit Wikikids
Versie door Wouter15 (overleg | bijdragen) op 1 mei 2023 om 19:12 (→‎Treindiensten)
(wijz) ← Oudere versie | toon huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Arriva trein en bus bij Lichtenvoorde
Arriva trein als stoptrein tussen Nijmegen en Roermond.

Arriva Personenvervoer Nederland (kortweg: Arriva) is een Nederlandse vervoersmaatschappij. Het heeft haar hoofdkantoor in Heerenveen (Arriva Nederland Trambaan 3, 8441 BH Heerenveen). Arriva verzorgt bus (stads- en streekvervoer) in de provincie Friesland, met uitzondering van enkele Qbuzz lijnen richting de provincie Groningen. Verder zijn Arriva-bussen te vinden op de stadsdienst Lelystad, in de Achterhoek, in Rivierenland, in Oost- en West-Brabant, in Limburg en in Zuid-Holland Noord. Sinds 11 december 2016 rijden alle bussen in de provincie Noord-Brabant onder de merknaam Bravo (Brabant vervoert ons).

Treindiensten

Een Arriva WINK, in de nieuwe huisstijl.

Verder verzorgd Arriva enkele regionale treindiensten. De rood-witte treinen rijden op de zogeheten Noordelijke Nevenlijnen sinds 11 december 2005 t/m 12 december 2020. Vanaf 13 december 2020 rijdt Arriva op de Noordelijke Nevenlijnen met een nieuwe, wit-turquoise huisstijl. Ook worden er nieuwe treinen gekocht en de bestaande treinen worden gerenoveerd. Van 10 december 2006 t/m 9 december 2018 verzorgde Arriva het treinvervoer op de MerwedeLingelijn. Arriva heeft per 9 december 2012 het reizigersvervoer op de spoorlijn Zwolle – Emmen (Vechtdallijn) van de Nederlandse Spoorwegen overgenomen. Op dezelfde datum zijn de lijnen Tiel-Arnhem, Arnhem-Winterswijk en Winterswijk-Zutphen overgenomen van Keolis - Syntus en de lijn Zutphen - Apeldoorn van de Nederlandse Spoorwegen. Al deze verbindingen (op Zwolle - Emmen na) vallen onder de concessie Achterhoek-Rivierenland lijnen. Arriva mag vanaf december 2023 vier jaar lang (met een optie tot verlenging van nog eens een jaar) het bus- en treinvervoer in het concessiegebied Twente-ZHO uitvoeren.

ProRail is de eigenaar en beheerder van het spoor.

Aangezien de concessies nogal eens veranderen van vervoersmaatschappij, kan het zijn dat deze informatie niet meer up-to-date is.

Links

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Arriva&oldid=783518"