Samengestelde stof

Uit Wikikids
Versie door Wouter15 (overleg | bijdragen) op 18 nov 2024 om 19:50 (Link naar doorverwijspagina Stof link verwijderd met DisamAssist)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Een samengestelde stof of chemische verbinding is een begrip uit de scheikunde. Het wordt gebruikt voor stof die uit meer dan één chemisch element bestaan. Chemische elementen zijn een verzameling aan bouwstenen die je samen kunt stellen. Door het samenstellen van deze elementen ontstaan stoffen. Wanneer je verschillende soorten chemische elementen samenstelt ontstaan samengestelde stoffen.

Een voorbeeld van een samengestelde stof is water. Water (H2O) is namelijk een verbinding tussen zuurstof (O) en waterstof (H). Je ziet dus dat je voor water twee soorten chemische elementen nodig hebt; namelijk twee waterstofatomen en één zuurstofatoom. Water is hierdoor een samengestelde stof, aangezien het uit verschillende soorten elementen bestaat.

Naast samengestelde stoffen bestaan er ook enkelvoudige stoffen. Deze bestaat maar uit één soort chemische elementen, zoals zuurstof (O2).

Watermolecuul voorgesteld in bolletjes

Versimpelde uitleg

Omdat je atomen niet met het blote oog kunt zien, worden ze vaak als gekleurde bolletjes voorgesteld. Elk element heeft z'n eigen kleur. Zo is koolstof zwart, zuurstof rood en waterstof wit. Net als LEGO blokjes kun je die 'atomen' aan elkaar klikken. Een samengestelde stof bestaat dan uit meerdere 'bolletjes' die we samen een molecuul noemen. Een watermalecuul is nog steeds heel klein.

Groot PVC molecuul

Polyvinylchloride (PVC, soort plastic) bestaat uit veel grotere moleculen. Die bevatten een reeks van (zwarte) koolstof-atomen, (witte) waterstof-atomen en (groene) chloor-atomen.

Het samenvoegen van die atomen gaat in werkelijkheid heel anders. Dat heet chemie of scheikunde. Hoewel je bij het woord scheikunde aan scheiden denkt, gaat het dus ook om samenvoegen. Bij het maken van samengestelde stoffen moeten ze vaak in een chemisch laboratorium of een fabriek bepaalde stoffen eerst uit elkaar halen (scheiden) om ze vervolgens op een andere manier weer 'in elkaar te zetten'. Dat is best ingewikkeld en te moeilijk om hier uit te leggen. Dat leer je in het voortgezet onderwijs (of verder) bij scheikunde.


Maar het idee van de LEGO blokjes maakt wel duidelijk dat je met de bestaande chemische elementen heel veel combinaties kunt maken, vandaar dat er ook zo veel materialen (en stoffen) bestaan.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Samengestelde_stof&oldid=896218"