Freyja
Freyja, Frea of Freya (uit het Noors: Freya, betekent zoiets als dame of “minnares”). Ze is de godin van oorlog, vruchtbaarheid, schoonheid, goud, magie en liefde in de Noordse mythologie en de moderne ásatrú. Ze werd aangeroepen in liefdeszaken, tijdens de zwangerschap en tijdens de bevalling. Ze had ook macht over de groei in de natuur. Niettemin was ze ook een godin van oorlog en dood. Freya was de mooiste van alle goden. Freyja heeft talloze namen, waaronder Gefn, Hörn, Mardöll, Sýr, Vanadís en Valfreyja.
Haar verhaal komt voor in de Proza Edda.
Volgens het verhaal Gylvaginning van Snorri Sturluson heeft haar naam aanleiding gegeven tot de erenaam "Frue" ("mevrouw" in het Nederlands), die wordt gebruikt voor getrouwde vrouwen. De naam kan dame of, in figuurlijke zin, heerser betekenen.
Freyja is de zus van Freyr, en beide zijn ze kinderen van de zeegod Njord (Nj!rðr) uit Nòatun en haar moeder heet Skadi, dochter van de reus Thiazi. Ze werd onder de Æsir opgenomen als onderdeel van het vredesverdrag na de Grote Oorlog van de Vanir (de oorlog tussen de Æsir en Vanir). Ze verblijft in de Asgard (godenhemel) en heeft daar haar eigen verblijf, de Folkvang of Fólkvangr. De helft van degenen die in de strijd sneuvelden, kwam hierheen. De andere helft komt naar Odins Walhalla om een eenhoorn te worden.
Ze is getrouwd met Óðr (Odr), en heeft twee dochters: Hnoss en Gersemi ("kostbaarheid"). Ze rijdt op een wagen getrokken door twee katten, en heeft een everzwijn genaamd Hildisvíni. Ze draagt een mantel van adelaarsveren.
Od verliet Frøya om naar vreemde landen te reizen, en keerde niet terug. Frøya huilt hierover met tranen van rood goud. Het verhaal werd daarom bekend als "Frøya's kreet".
De naam van de dag vrijdag komt van Freyja, maar kan ook van de Germaanse godin Frigg komen. Er is dan ook twijfel of Freya en Frigg een en dezelfde personage is.
Je kunt Freya vergelijken met Venus van de Romeinen en de Aphrodite van de Grieken.
Mythen
Freya heeft ook belangrijke rollen gespeeld in mythen.
In één bron wordt Freya beschreven met een kar die getrokken wordt door twee katers. Als ze rondrijdt, is het volkomen stil. De ene kater is wit, en de ander zwart. In het Christelijke geloof werd de zwarte kater kwaad toegedicht. De zwarte kater is ook nog vaak het symbool van een heks. Ze heeft ook een verenpak waarmee ze de wereld rond kan vliegen. Zij is eigenaar van het prachtige borstsieraad Brisingamen (Brisingas juweel). Het sieraad is gesmeed door vier dwergbroers (brisinger). Volgens het gedicht Hyndluljóð rijdt ze ook op het zwijn Hildisvini.
Bijvoorbeeld over de hamer mjolnir. De reus prymir hat mjolnir (de hamer van Thor) gestolen van de eigenaar. Om de hamer terug te krijgen eiste hij de hand van Freya. Freya wilde dit echter niet en zo moest Thor de hamer zelf maar halen. Samen met Loki bedacht hij een plan. Thor ging verkleed als Freya en Loki ging ook verkleed als vrouw. Zo gingen ze op pad. De reus prymir ontdekte dit wel maar toch kon Thor bij zijn hamer komen.
Noordse mythologie | |||
---|---|---|---|
De werelden op Yggdrasill (levensboom): Alfheim · Asgard · Helheim · Jötunheim · Midgard · Muspelheim · Niflheim · Svartalfheim (Nidavellir) · Vanaheim
Æsir (Asen-goden): Balder · Bragi · Forseti · Frigg · Hoenir · Höder · Odin · Thor · Týr · Vidar · Vali · Ull Vanir (Wanen-goden): Freyr · Freya · Njord Overige personages: Auðumbla · Walkure · Loki · Ymir Religieuze symbolen: Runen |