De prinses op de erwt

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Under construction icon-red.svg Werk in uitvoering!
Aan dit artikel wordt de komende uren of dagen nog gewerkt.
Belangrijk: Laat dit sjabloon niet langer staan dan nodig is, anders ontmoedig je anderen om het artikel te verbeteren.
De maximale houdbaarheid van dit sjabloon is twee weken na de laatste bewerking aan het artikel.
Kijk in de geschiedenis of je het artikel kunt bewerken zonder een bewerkingsconflict te veroorzaken.
Under construction icon-red.svg
Dit artikel is nog niet af.
De prinses op de matrassen waaronder een erwt ligt.

De prinses op de erwt is een sprookje van Hans Christian Andersen. Hij schreef het sprookje in 1835. Het verhaal gaat over een prinses die een test moet afleggen om te kijken of ze wel echt een prinses is. Hierdoor wordt er een erwt onder een aantal matrassen gelegd. Doordat ze deze erwt voelt, wordt duidelijk dat ze een prinses is.

Het sprookje is een van de bekendste verhalen van Andersen.

Verhaal

Let op!
Hieronder staat de samenvatting van een verhaal.
Soms is het niet leuk als je al weet hoe het verhaal afloopt!

Er waren eens een koning en koningin die een zoon hadden. Zij zochten nog een vrouw voor hun zoon, maar hun zoon mocht alleen met een prinses trouwen. Aangezien ieder meisje in het land wel met de prins wilde trouwen, bedachten ze een list. Hierdoor zou hun zoon sowieso met een echte prinses trouwen. Volgens de koning en koningin had een echte prinses een hele gevoelige huid. Hierdoor zou zij zelfs onder 20 matrassen nog duidelijk een erwt voelen. De koning en koningin bedachten dit als test, maar vertelden de meisjes hier niets van.

De prinses kan 's nachts niet slapen, aangezien er een erwt onder haar matras zit.

Vele meisjes melden zich aan om een nachtje in het kasteel te slapen, maar geen meisje merkte de erwt op onder de matrassen. Op een dag komt er een meisje aan dat doorweekt is door de regen. De koning en koningin geloven niet dat zij een prinses is, maar het meisje houdt vol dit te zijn. Zij slaapt die nacht op de twintig matrassen, maar valt maar niet in slaap. De volgende dag vragen de koning en koningin hoe het meisje geslapen heeft. Het meisje vertelt dat ze geen oog dicht heeft kunnen doen, aangezien het leek alsof er een steen onder haar matras lag.

Voor de koning en koningin is het duidelijk dat het meisje echt een prinses is. Hierdoor mag zij met de prins trouwen en ze leefden nog lang en gelukkig.

Achtergrondinformatie

Ontstaan

Volgens Andersen had hij het verhaal niet helemaal zelf bedacht. Andersen had het verhaal tijdens zijn jeugd gehoord. Volgens hem was het een verhaal dat iemand anders bedacht had en geen traditioneel verhaal was in Denemarken. Waarschijnlijk is het verhaal gebaseerd op een Zweeds sprookje, genaamd De prinses die lag op zeven erwten. Dit verhaal gaat over een weesmeisje wiens identiteit wordt ontdekt door op zeven erwten te slapen.

Andersen schreef het verhaal in 1835. Het verhaal week erg af van de manier waarop sprookjes normaal verteld worden. In plaats van een moeilijke stijl met symboliek, koos Andersen voor een simpele versie. Volgens Andersen moest het verhaal lijken op een gesproken versie. Ook geloofde hij dat de verhalen voor kinderen waren, waardoor er minder moeilijke woorden in voorkomen.

Kritiek

Een beeld van de prinses op de erwt

Op het sprookje kwam veel kritiek toen het werd uitgegeven in 1835. Als eerste heeft het sprookje geen moraal (wijze les) die kinderen iets moest leren. Voor sprookjes was het normaal dat ze een wijze les bevatten, maar in de prinses op de erwt komt deze niet voor. Ook werd het taalgebruik als te eenvoudig gezien en zou het sprookje te veel dialoog bevatten.

Toch kwam er ook veel positieve kritiek op het sprookje. Zo vonden veel critici dat Andersen erg toegankelijk schreef. Hierdoor was het verhaal voor iedereen herkenbaar.

Adaptaties

De prinses op de erwt is verschillende keren verwerkt in films, televisieseries en theaterstukken.

  • In de 20e eeuw zijn er verschillende musicals en theaterstukken van het sprookje gemaakt.
  • In 2016 zond RTL 4 de televisiefilm De Prinses op de Erwt: Een Modern Sprookje uit. Deze film gaat over het sprookje, maar het verhaal speelt zich af in de moderne tijd. In de film komen veel bekende Nederlanders voor die een rol spelen.
  • In 2002 werd het sprookje verfilmd als The Princess and the Pea.
  • In de Efteling waren er plannen om het sprookje toe te voegen. Anton Pieck heeft schetsen gemaakt van het sprookje, maar deze schetsen zijn nooit gebruikt. In het Efteling Museum bevindt zich wel de erwt uit het sprookje. Deze ligt op een kussentje in het museum naast een schets van Pieck.
Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=De_prinses_op_de_erwt&oldid=728223"