Vervuiling

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Een vuilisbelt

Er zijn verschillende soorten vervuiling. Bijvoorbeeld troep op de grond zoals snoeppapiertjes, flesjes, blikjes. Maar met vervuiling wordt ook de luchtvervuiling bedoeld.

Water

Hoe wordt het water vuil?

  • De fabrieken doen vuil water bij het schone water
  • De auto's maken de lucht vuil, zo wordt de regen zuur en die regen komt weer in de rivieren terecht
  • De boeren doen teveel mest (geeft amoniak vervuiling) op het veld en dat komt in de rivieren terecht. Ook de stikstof problematiek hangt hiermee samen, maar die komt niet alleen van de boeren af. Ook de bouw en de industrie stoten teveel stikstof uit.
  • Als een boot op de zee olie verliest zorgt dit ook voor vervuilt water
  • En wat te denken van de plasticsoep in de rivieren en oceanen!

Lucht

We rijden veel met de auto of gaan met het vliegtuig op reis. De uitlaat maakt de lucht vuil. Maar ook een vulkaan kan voor vuile lucht zorgen. Of als dieren 'een windje laten' is dit gas ook een beetje vervuiling. Naast het hiervoor genoemde stikstof probleem, heb je dan te maken met teveel koolstofdioxide (CO2) en fijnstof, dat vooral van verkeer en fabrieken komt. Maar ook van huishoudens die teveel kolen of gas stoken en teveel elektriciteit gebruiken. Dat zorgt samen onder andere voor het broeikaseffect.

Bodem

Waar gaat al het afval bij je thuis naar toe? Naar de vuilnisbelt. Dat is niet goed voor de grond (=de bodem). Die wordt daar vuil van.

Waarom moet de vervuiling stoppen?

Vervuiling komt vooral van mensen, maar we worden er zelf ziek van. De ozonlaag wordt dunner en we moeten meer oppassen voor de zon. Het hele weersysteem raakt erdoor in de war. Dit noemen we de klimaatverandering. Vervuiling stinkt ook heel erg. Als we een mooie aarde willen moeten we stoppen met ze te vervuilen!

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Vervuiling&oldid=727178"